Otrębowe muffiny z rabarbarem i orzechami
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb (ew. zarodków pszennych)
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
1 jajko
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
200g surowego rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru (zamiennie ksylitol lub syrop ze stewii)
odrobina wanilii i/lub cynamonu
W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.
W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i posiekane orzechy.
Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC (do suchego patyczka).
Ostudź muffiny na kratce.