Otrębowe muffiny z rabarbarem i orzechami

24 czerwca 2013,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

2 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb (ew. zarodków pszennych)
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
1 jajko
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
200g surowego rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru (zamiennie ksylitol lub syrop ze stewii)
odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.

W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i posiekane orzechy.

Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC (do suchego patyczka).

Ostudź muffiny na kratce.

 

file1372072765



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...