Otrębowe muffiny z rabarbarem i orzechami

24 czerwca 2013, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

2 szklanki mąki pszennej
szklanka otrąb (ew. zarodków pszennych)
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
1 jajko
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
200g surowego rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru (zamiennie ksylitol lub syrop ze stewii)
odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.

W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i posiekane orzechy.

Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190ºC (do suchego patyczka).

Ostudź muffiny na kratce.

 

file1372072765



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zalecenia C40 Cities - co o nich my…
Ja uważam, że elity, które to wymyślają powinny zacząć od siebie, a nie dalej...
Zalecenia C40 Cities - co o nich my…
Niedawno był spór o to, jak chce ograniczyć nas nowy pomysł ograniczający...
prezent na Dzień Matki
Fajne są vouchery do spa, dobre na takie okazje.
oszczędzanie ;)
Mniej kupować i omijać to, co niepotrzebne - jak widzę te wypchane po brzegi...