Ostry koktajl pomidorowy z pietruszką i krewetką
Artykuł zewnętrzny
Efektowny koktajl, który można podać na przystawkę lub w letnim ogrodzie gościom, aby rozkoszowali się głębią pomidorowego smaku i soczystą krewetką:
składniki:
- 6 pomidorów bez skóry drobno posiekanych
- pół litra wody mineralnej
- kostki lodu
- 2 ząbki czosnku
- posiekana czerwona cebula
- tabasco czerwone
- łodyga selera naciowego posiekana
- natka pietruszki posiekana
- sól, pieprz
- łyżka miodu
- szczypta kminu rzymskiego
- posiekana czerwona papryka
- kilka krewetek
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryczka chili
Najpierw przygotowałam krewetki tygrysie, wcześniej rozmrożone i oczyszczone – obsmażyłam je na maśle, z posiekano drobno papryczką chili, ząbkiem czosnku, sól i pieprz. Odsączyłam je na papierowym ręczniku i nadziałam na patyczek wraz z pomidorkami koktajlowymi.
Całość warzyw zmiksowałam doprawiłam do smaku. Przelałam do szklaneczek a na wierzch każdej szklanki położyłam patyczek z naszymi krewetkami.