Ostry ból gardła – jak sobie radzić?

27 lutego 2013, dodał: ms
Artykuł zewnętrzny

file1361977223

Uczucie pieczenia i drapania w gardle, ból przy przełykaniu, chrypka – infekcje górnych dróg oddechowych są bardzo uciążliwe i niestety bardzo powszechne, szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Jak załagodzić ból i zapobiec rozwojowi choroby?

Co wpływa na rozwój infekcji?
Niskie temperatury, wychłodzenie organizmu i brak wystarczającej ilości witamin w diecie osłabiają odporność i przyczyniają się do powstawania infekcji. W okresie zimy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki wirusów i bakterii, wywołujących m.in. problemy z gardłem. Ze względu na niedojrzałość układu odpornościowego, szczególnie podatne na tego typu infekcje są dzieci. Ból gardła pojawia się zazwyczaj szybko i niespodziewanie, czasem bywa poprzedzony katarem. Nasila się przy przełykaniu, dodatkowo towarzyszy mu uczucie drapania i kłucia, a tylna część gardła i podniebienie są zaczerwienione. Nie należy ignorować tych dolegliwości. Podejmując odpowiednie działania mamy szansę na szybkie uporanie się z infekcją. Zapobiegniemy także nadkażeniu bakteryjnemu uszkodzonej śluzówki, które może przekształcić się w anginę (zapalenie migdałków).

Jak sobie radzić, gdy już dopadnie nas ból gardła?
Gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy należy nie przemęczać organizmu – najlepiej byłoby przeznaczyć kilka dni na odpoczynek w domu. Trzeba także dbać o nawodnienie organizmu i nawilżanie okolic gardła: wskazane jest spożywanie dużej ilości ciepłych napojów, najlepiej z dodatkiem witaminy C, np. herbaty z miodem i cytryną, soku malinowego, naparu z rumianku, lipy lub czarnego bzu. W diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminy, unikajmy natomiast potraw ostrych, drażniących śluzówkę gardła. Warto spożywać czosnek, który działa jak naturalny antybiotyk, ma właściwości bakteriobójcze i odkażające. Należy także pamiętać o nawilżaniu pomieszczeń, w których przebywamy. Wystarczy położyć mokry ręcznik na kaloryferze lub użyć nawilżacza powietrza.

Co, kiedy domowe sposoby nie pomagają?
Do załagodzenia uporczywego bólu gardła niezwykle pomocne będą dostępne w aptece preparaty, takie jak pastylki do ssania, wygodne w użyciu aerozole, czy odkażające płukanki. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na preparaty działające przeciwzapalnie i miejscowo odkażająco, np. na bazie benzydaminy. Benzydamina to substancja wykazująca właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz miejscowo znieczulające i przeciwbakteryjne. Szybko łagodzi ból, zmniejsza zaczerwienie i obrzęk wywołane infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Najwygodniejsze w użyciu są preparaty z benzydaminą w postaci aerozolu, np. Tantum Verde (cena ok. 23 zł). Posiada on kaniulę, która umożliwia szybkie i precyzyjne, celowane  podanie leku (dawka leku jest  ściśle określona) w miejsce objęte stanem zapalnym. Tego typu preparaty są wygodne przede wszystkim dla dzieci. Przy stanach zapalnych gardła pomocne będą także pastylki do ssania. Mają one dłuższy kontakt z błona śluzową jamy ustnej i gardła – wzmagają wydzielanie śliny zwilżając okolice dotknięte infekcją, łagodząc ból. Jeżeli nie przepadamy za tradycyjnym, ziołowym smakiem tabletek, możemy wybrać np. owocowe (Tantum Verde smak cytrynowy lub miodowo-pomarańczowy, cena ok. 16 zł). Ulgę bolącemu gardłu przyniosą także płukanki. Można je wykonać domowym sposobem, używając rozpuszczonej
w wodzie soli kuchennej bądź sody oczyszczonej. Można także kupić gotową płukankę w aptece, np. Tantum Verde roztwór o przyjemnym miętowym smaku, zawierającą benzydaminę, która szybko niweluje ból, obrzęk i zaczerwienienie gardła.

Infekcje gardła przy prawidłowym postępowaniu powinny ustąpić po kilku dniach. Gdy dolegliwości nasilają się i dodatkowo pojawiają się inne niepokojące objawy, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.