Ostropest plamisty – jakie ma właściwości i kiedy stosować?
Ostropest plamisty to roślina, której prozdrowotne właściwości są znane od wieków. Obecnie wykorzystuje się ją nie tylko w celach leczniczych i jako jeden z najpopularniejszych środków hepatoprotekcyjnych, ale także w kosmetyce, czy nawet w kuchni jako dodatek do dań i deserów. Szczególnie cenne są jej owoce, które zawierają sylimarynę, środek o wielu zastosowaniach.
Ostropest plamisty – charakterystyka i właściwości
Roślina ta występuje powszechnie niemal na całej szerokości geograficznej, a w Polsce można ją spotkać zarówno dziko rosnącą na łąkach, jak i na polach uprawnych. Ostropest plamisty należy do rodziny astrowatych, a swoim wyglądem do złudzenia przypomina oset pospolity. Sylibum marianum, bo tak brzmi jego łacińska nazwa, to przede wszystkim najpopularniejsze remedium na problemy z wątrobą. Pozyskiwana z łupin nasion ostropestu sylimaryna charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, detoksykującym, żółciopędnym i żółciotwórczym. Sylimaryna jest kompleksem związków takich jak flawonoligany, w skład których wchodzą sylibina, izosylibina, sylikrystyna i sylidianina. Oprócz tego zawiera także flawonoid taksyfoliny. To jednak nie wszystko. Ostropest plamisty to także skarbnica witamin B2, D, E oraz składników mineralnych, jak miedź, cynk i selen.
Prozdrowotne właściwości ostropestu plamistego
Ze względu na silne właściwości odtruwające, regeneracyjne i przeciwzapalne, sylimaryna stosowana jest w szeroko pojętym leczeniu wątroby. Stabilizuje ona błony komórkowe hepatocytów, które stanowią budulec komórek wątrobowych. Preparaty oparte na działaniu sylimaryny wykorzystuje się przy zatruciu toksynami, w tym także wytwarzanymi przez muchomory sromotnikowe. Sylimaryna sprawdza się także u osób z chorobą alkoholową, czy zmagających się z zapaleniem lub marskością wątroby. Co więcej, znajduje ona zastosowanie w leczeniu chorób i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jej stosowanie wykazuje działanie ochronne na komórki błony śluzowej żołądka. Środki z sylimaryną takie jak np. ostropest plamisty mielony poprawiają też apetyt, regulują procesy trawienne i pomagają zwiększyć ilość soku żołądkowego. Ta długa lista prozdrowotnych właściwości nie jest jednak wyczerpana. Ostropest plamisty i zawarte w nim składniki regulują ilość cholesterolu i glukozy, a tym samym zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej. To z kolei pozwala chronić układ krążenia przed zawałem mięśnia sercowego i udarem, a regulacja poziomu glukozy wspomaga terapię cukrzycy typu drugiego. Badania wykazały również wpływ ostropestu na endometriozę, a konkretnie na czas trwania krwawienia. Warto wspomnieć także o tym, że ostropest wykorzystywany jest jako środek wspomagający w walce z komórkami nowotworowymi.
Ostropest plamisty dla zdrowej i pięknej skóry
Zawarte w roślinie antyoksydanty znalazły również swoje zastosowanie w kosmetyce. Olej z ostropestu ma właściwości odmładzające, pomaga spłycać zmarszczki, działa kojąco, rozjaśnia skórę i aktywuje procesy regeneracyjne. Wszystko to dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolenowego oraz witaminy E, która znana jest ze swoich odmładzających właściwości. Co więcej, zarówno olej, jak i kosmetyki z jego zawartością stosowane są przy łagodzeniu stanów zapalnych oraz leczeniu zmian trądzikowych i łuszczycy.
Jak stosować ostropest i po jakie preparaty sięgać?
Na rynku dostępnych jest wiele form preparatów zawierających ostropest. W zależności od tego, jaką z nich preferujemy, możemy zdecydować się na tabletki, kapsułki, całe nasiona lub ich zmieloną formę, a także na herbatki i napary z ostropestem. Te ostatnie z powodzeniem znajdziemy w dobrych sklepach ze zdrową żywnością oferującą produkty dobrej jakości jak na przykład www.Gomigo.pl. Bez względu na formę, w jakiej spożywamy ostropest, warto trzymać się zaleceń producenta i nie przekraczać określonych dawek. Jeżeli z rośliny tej korzystamy głównie w kuchni, może ona służyć jako dodatek do posiłków. Zarówno olej, jak i ostropest plamisty mielony możemy jeść na surowo lub dodawać do różnego rodzaju potraw i deserów, jak np. jogurty czy sałatki.
Ostropest to wspaniała roślina o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem jej do codziennej diety i rutyny pielęgnacyjnej.