Orzechowe roladki z piersi kurczaka
Smakowite szybkie danie z piersi kurczaka .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
4 łyżeczki ( z czubkiem ) bułki tartej
1 jajko
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
1 łyżka majeranku
mąka
olej + masło do smażenia
Piersi z kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięs na duże sznycle ( ostrożnie by nie poprzerywać włókien ) .
Zmieszać orzechy, bułkę tartą , olej ,jajko , majeranek, natkę pietruszki, musztardę .Doprawić masę do smaku sola i pieprzem .
Piersi z kurczaka osolić i popieprzyć . Rozłożyć na nie ¾ farszu .Zwinąć roladki .Nie trzeba się przejmować , ze część farszu wyjdzie na wierzch przy zwijaniu .Związać nitkami .Zebrać farsz co wyciekł przy rolowaniu i dodać do tego co został . Rozsmarować farsz na roladach i obtoczyć je następnie w mące .
Na patelni rozgrzać masło z olejem ( tak po 2 łyżki ) i smażyć roladki na rumiano często przewracając . Podlać kilkoma łyżkami wody, wlać odrobinę maggi i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 20 minut ( jeśli trzeba podlewać w trakcie jeszcze wodą ). Zdjąć z patelni . Delikatnie usunąć nitki , przekroić każdą roladę na pół ( pod skosem ) .Podawać z ziemniakami puree i surówką ( sałata , mizeria – jak najprostsza by nie stłumić smaku orzechów ) .