Oryginalny przepis na sznycel wiedeński

29 maja 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości lub schabu
  • 8 dkg masła
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Płaty o grubości ok. 2 cm należy bardzo cienko rozbić (3-4 mm) i lekko osolić.  Następnie każdą porcję należy obtoczyć w  mące, rozkłóconym jajku oraz tartej bułce i smażyć z obu stron na dużej ilości sklarowanego masła. Najlepiej skorzystać z bułki startej we własnym zakresie.  Solić kotlety dopiero wtedy, gdy będą już lekko zrumienione (sól przyspiesza wydzielanie soków z mięsa).

Pod koniec smażenia należy patelnię przykryć pokrywką i dwie minuty smażyć na minimalnym ogniu. Dzięki temu sznycel będzie bardziej pulchny. Kotlet podawany jest z ćwiartką cytryny, którą należy skropić mięso oraz sałatką ziemniaczaną, czasami serwuje się go też z frytkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...