Oryginalny przepis na sznycel wiedeński

Avatar photo
29 maja 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości lub schabu
  • 8 dkg masła
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Płaty o grubości ok. 2 cm należy bardzo cienko rozbić (3-4 mm) i lekko osolić.  Następnie każdą porcję należy obtoczyć w  mące, rozkłóconym jajku oraz tartej bułce i smażyć z obu stron na dużej ilości sklarowanego masła. Najlepiej skorzystać z bułki startej we własnym zakresie.  Solić kotlety dopiero wtedy, gdy będą już lekko zrumienione (sól przyspiesza wydzielanie soków z mięsa).

Pod koniec smażenia należy patelnię przykryć pokrywką i dwie minuty smażyć na minimalnym ogniu. Dzięki temu sznycel będzie bardziej pulchny. Kotlet podawany jest z ćwiartką cytryny, którą należy skropić mięso oraz sałatką ziemniaczaną, czasami serwuje się go też z frytkami.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.