Oryginalny przepis na sznycel wiedeński

29 maja 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości lub schabu
  • 8 dkg masła
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Płaty o grubości ok. 2 cm należy bardzo cienko rozbić (3-4 mm) i lekko osolić.  Następnie każdą porcję należy obtoczyć w  mące, rozkłóconym jajku oraz tartej bułce i smażyć z obu stron na dużej ilości sklarowanego masła. Najlepiej skorzystać z bułki startej we własnym zakresie.  Solić kotlety dopiero wtedy, gdy będą już lekko zrumienione (sól przyspiesza wydzielanie soków z mięsa).

Pod koniec smażenia należy patelnię przykryć pokrywką i dwie minuty smażyć na minimalnym ogniu. Dzięki temu sznycel będzie bardziej pulchny. Kotlet podawany jest z ćwiartką cytryny, którą należy skropić mięso oraz sałatką ziemniaczaną, czasami serwuje się go też z frytkami.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...