Oryginalny przepis na sznycel wiedeński
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 60 dkg mięsa cielęcego bez kości lub schabu
- 8 dkg masła
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1 sałata
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Płaty o grubości ok. 2 cm należy bardzo cienko rozbić (3-4 mm) i lekko osolić. Następnie każdą porcję należy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku oraz tartej bułce i smażyć z obu stron na dużej ilości sklarowanego masła. Najlepiej skorzystać z bułki startej we własnym zakresie. Solić kotlety dopiero wtedy, gdy będą już lekko zrumienione (sól przyspiesza wydzielanie soków z mięsa).
Pod koniec smażenia należy patelnię przykryć pokrywką i dwie minuty smażyć na minimalnym ogniu. Dzięki temu sznycel będzie bardziej pulchny. Kotlet podawany jest z ćwiartką cytryny, którą należy skropić mięso oraz sałatką ziemniaczaną, czasami serwuje się go też z frytkami.