Spaghetti z pestkami dyni
Spaghetti to danie uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną. Uniwersalna i pyszna potrawa zaskakuje różnorodnymi dodatkami, które doskonale komponują się z delikatnym makaronem. Wyraziste w smaku, wegetariańskie spaghetti przygotujesz z pestkami dyni.
Najbardziej popularne spaghetti ma dwie odsłony – czerwoną i kremową. To oczywiście makaron z sosem pomidorowym, czyli bolognese oraz spaghetti carbonara z jajkami, serem i oliwą. Klasyczne dodatki nadal tworzą wyśmienite kompozycje, ale czasem w kuchni warto poeksperymentować i sięgnąć po nowe smaki. Ten makaron jest zaskakujący, lekko pikantny i aksamitny zarazem. Spaghetti to szybka w przygotowaniu, sycąca potrawa, która w jesienne popołudnia doda energii i przeniesie choć na chwilę w gorące, śródziemnomorskie klimaty.
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- ¼ dyni
- 35 dag pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 dag parmezanu
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, najlepiej, by był on al dente.
Dynię obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
Ugotowany makaron połącz z sosem, posyp parmezanem oraz chrupiącymi pestkami dyni.
Udekoruj świeżymi listkami oregano.
Smacznego!