Orientalny makaron
Składniki:
250 g makaronu typu noodle lub spaghetti
350 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
150 g świeżego brokuła
150 g papryki czerwonej lub pomarańczowej
cebula
olej
2 ząbki czosnku
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sezamowego
5-6 łyżek wody
2 łyzeczki octu winnego (niekoniecznie)
mielony imbir,sól,pieprz,curry do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,tak żeby był al’dente. Cedzimy i odstawiamy.
Piersi z kurczaka myjemy,suszymy i kroimy w średniej wielkości paski lub kostkę. Na woku rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na jasno brązowy kolor.
Na innej patelni przez ok 5-10 min.podsmażamy umyte, obrane i pokrojone w ćwiartki-grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę.Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek.Mieszamy dokładnie.
Wszystko wrzucamy do woka do podsmażonego kurczaka.
Brokuły kroimy w niewielkie różyczki, gotujemy je ok 3 min w lekko osolonym wrzątku.Wrzucamy do woka.
Sos:
W wysokim słoiku mieszamy wszystkie składniki na sos,tak długo,aż się ze soba dobrze połączą. Wlewamy sos do warzyw i kurczaka w woku i dusimy wszystko kilka minut,co jakis czas mieszając
Ugotowany makaron polewamy powstałym sosem z kurczakiem lub warzywami,można go również wcześniej wymieszać.