Łosoś na pomarańczowo

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków. Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy.Dopasowałam do tego smak.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 4 steki z łososia
  • olej z pestek winogron
  • 2 duże pomarańcze – soczyste
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 mandarynki
  • szczypta otartej skórki mandarynkowej
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu pomarańczowego ( jak nie ma to neutralny- smakowo  jasny np. lipowy )
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • mąka do oprószenia
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn ,  mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .

Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .

Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .

Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .

file1292845141