Łosoś na pomarańczowo
Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków. Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy.Dopasowałam do tego smak.
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
- 4 steki z łososia
- olej z pestek winogron
- 2 duże pomarańcze – soczyste
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 mandarynki
- szczypta otartej skórki mandarynkowej
- 3 cytryny
- 2 łyżeczki miodu pomarańczowego ( jak nie ma to neutralny- smakowo jasny np. lipowy )
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- mąka do oprószenia
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn , mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .
Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .