Taki pożywny, kolorowy i pełen witamin omlet pozwoli nam energicznie zacząć pracowity dzień…
Składniki
- Ilość składników na dwa omlety:
 - 4-6 jajek kurzych
 - 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1/2 strąka papryki czerwonej
 - 1/2 strąka papryki żółtej
 - 1/2 młodej cukinii
 
- 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
 - czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)
 - dwie szczypty suszonej mięty lub kilka listków świeżej
 - do smaku: sól, pieprz mielony
 - 3 łyżki oliwy
 
Opis przygotowania
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda  nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko  posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do  miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i  pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać  oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć  przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i  pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk)  – warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na  pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową  mięty i smażyć – nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i  podważając brzegi nożem lub szpatułką – aż spód omletu się zrumieni a wierzch  będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do  środka. Z reszty składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany  szczypiorkiem.
        











