Olej cedrowy syberyjski

10 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Od dawna wiadomo, że olej cedrowy syberyjski jest cennym źródłem witamin. Okazuje się też, że posiada on bogate wartości odżywcze oraz lecznicze. Zawartość w Oleju cedrowym witaminy E wynosi (średnio 55 mg/100g) – czyli 5 razy więcej niż w oliwce z oliwek i 3 razy więcej niż w oleju kokosowym. Olej cedrowy produkowany jest przez tłoczenie na zimno z czystych ekologicznie lasów Syberii, nie skażonych chemią.

Jest to unikalny produkt naturalny, od dawna stosowany w żywieniu oraz w medycynie ludowej, teraz także wykorzystywany w kosmetyce i medycynie.

OLEJ CEDROWY 100% Syberyjski 500 ml

Olej cedrowy syberyjski jest cennym źródłem witamin. Posiada bogate wartości odżywcze oraz lecznicze. Zawartość w Oleju cedrowym witaminy E wynosi (średnio 55 mg/100g) – czyli 5 razy więcej niż w oliwce z oliwek i 3 razy więcej niż w oleju kokosowym.

SKLEP – Zapraszamy

Wysokie wartości odżywcze:

  • delikatny i wyborny smak
  • zawartość witaminy E (średnio 55 mg)
  • posiada właściwości przeciwutleniające, co zmniejsza zdolność do tworzenia cholesterolu.
  • jest koncentratem witaminy F – jest niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy, stearynowy (nasycone) i maksymalny nienasyconych: kwas oleinowy (do 35,8%), gadoleinovaya (do 1,04%), linolowy (do 71,1%) i linolenowy (do 27,75%).
  • zawiera witaminę A, wspomaga produkcję magnezu – rozszerza naczynia krwionośne i obniża zwiększenia pobudzenia układu nerwowego,
  • poprawia krążenie krwi,
  • udowodniono jego pozytywny wpływ zarówno dla skóry, tkanek i całego organizmu ludzkiego, witamin z grupy B, D, B1, B2 , B3 (PP), B4.

Olej roślinny otrzymywany z orzechów cedrowych pod względem wartości biologicznej przewyższa olej prowansalski, wytwarzany z oliwki europejskiej, uważany za najlepszy olej na świecie.

Znaczenie lecznicze.

Stwierdzono, że olej z orzecha cedrowego zawiera różnorodne substancje sprzyjające utrzymaniu zdolności do pracy człowieka na długie lata. Olej cedrowy poprawia skład krwi, zapobiega rozwojowi gruźlicy i niedokrwistości. Stosowany jest w celach leczniczych w przypadku miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, marskości wątroby, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w chorobach układu oddechowego, pylicy krzemowej, białaczki.

W oleju znajduje się duża ilość witaminy E (tokoferolu 56 mg/100 g), którą nazywa się witaminą płodności. Pozwala zachować wysoka zdolność energetyczną organizmu. Ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów i jest pomocna w leczeniu chorób wątroby, trzustki, jelit, miażdżycy, chorób reumatycznych. Tokoferol dosłownie oznacza „niosę życie”. W oleju cedrowym znajduje się znaczna ilość witamin P, A, B, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka.

W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe : linolowy, linolenowy, arachidowy, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, normalizują strukturę ścian naczyń krwionośnych, podnoszą ich elastyczność i obniżają ich przepuszczalność. Stwierdzono, że kwas linolowy działa jako środek neutralizujący wiele trucizn. W związku z tym olej cedrowy jest niezbędny dla osób, mieszkających w miastach, gdzie powietrze jest silnie zanieczyszczone spalinami.

Tak więc olej cedrowy może być wykorzystywany w calach leczniczych w przypadku wielu chorób i profilaktycznych jako składnik pożywienia pracowników stykających się z substancjami toksycznymi.

Zalecenia przy wykorzystaniu w celach leczniczych.

Olej cedrowy ma swoje zastosowanie nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych i profilaktycznych, a także dla zachowania młodości i urody.

Zastosowanie w:

  1. Terapii: jako wspaniały środek przeciw anginie, chorobom dróg oddechowym, grypie.
  2. Gastroenterologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach żołądka i dwunastnicy, powierzchownym nieżycie żołądka i zapaleniu opuszki cewki moczowej, chronicznym zapaleniu trzustki, komplikacjach choroby wrzodowej, nieżycie kikuta żołądka, anastomozach, zapaleniu przełyku, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zapaleniu wątroby.
  3. Położnictwie i ginekologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach szyjki macicy. Rekomenduje się olej cedrowy także dla kobiet w ciąży w celu odwrócenia mutacji płodu jak również jako niezbędny łatwo przyswajalny naturalny preparat witaminowy posiadający do tego lekko przeczyszczający efekt.
  4. Niezbędny dla matek karmiących: jako preparat zwiększający laktację, ulepszający skład mleka, zapobiegający występowanie kolek u noworodków.
  5. Pediatrii: niezastąpiony w dziecięcym żywieniu od 1 roku życia, gdyż sprzyja wzrostowi organizmu ludzkiego. Stosuje się go również dla masażu dziecka.
  6. Chirurgii: jako środek przyspieszający zrastanie się tkanek organizmu po operacji oraz dla gojenia się szwów i blizn. Również w żylakowatym rozszerzeniu żył. Olej cedrowy jest środkiem przyspieszającym gojenie.
  7. Stomatologii: jako środek przeciwko zapaleniu jamy ustnej, paradontozie, zapaleniu tkanek przyzębia, jako środek przeciwbólowy, antybakteryjny, antyseptyczny.
  8. Proktologii: przy hemoroidach i ranach w tkance jelita prostego.
  9. Neurologii: przy normalizacji pracy układu nerwowego.
  10. Dermatologii: jako środek w walce z łupieżem i wypadaniem włosów.
  11. Immunologii: jako wysokoefektywny środek stymulujący układ immunologiczny.
  12. Endokrynologii: przeciwko chorobom gruczołu tarczycowego.
  13. Kosmetologii: w postaci maseczek przeciwko starzeniu się skóry. Wzmacnia włosy i paznokcie, zmiękcza naskórek, skórę rąk, nóg i całego ciała.

Olej cedrowy – idealny środek do masażu. Masaż z wykorzystaniem oleju cedrowego pomaga pozbyć się zmęczenia, podnosi siły witalne, polepsza kondycję fizyczną.

Zewnętrzne zastosowanie oleju cedrowego: smarować problemowe miejsca lub stosować okłady nasączone olejem cedrowym.

W celu wzmocnienia struktury włosów należy nanieść niewielką ilość oleju na zniszczone włosy, delikatnie wetrzeć a następnie zmyć po 5 – 10 minutach (cykl powtarzać 10 – 15 razy).

Wewnętrzne zastosowanie oleju cedrowego: stosuje się po 1 łyżeczce przed posiłkiem trzy razy dziennie lub jako dodatek do sałatek w celu ulepszenia zawartości witamin oraz dla ich lepszego przyswojenia.

Wszystkie produkty są najwyższej klasy, oryginalne z odpowiednimi certyfikatami.

www.kosmetolog.com.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.