URODA I ZDROWIE

Olej arganowy i jego zastosowanie

21 marca 2019, dodał: Redakcja

Olej arganowy – płynne złoto Maroka – na czym polega fenomen tego kosmetyku

Olej arganowy to składnik, który powszechnie używany jest w kosmetykach. Bardzo wiele produktów z kategorii oleje i olejki zawiera go na swoich etykietach. Wystarczy znaleźć pozycję Argania Spinosa Oil. Producenci również wyraźnie podkreślają, że ich wypust go posiada. W ostatnim czasie stał się niemal chwytem marketingowym. Ale dlaczego tak chętnie po niego sięgamy? Co sprawia, że jest on tak popularny? Jaki jest jego fenomen?

Warto wyjść od tego, czym jest ten cudowny składnik. Jak sama nazwa wskazuje, to olej uzyskiwany z drzewa arganowego. Jest „to krzewiste cierniste, wiecznie zielone drzewo, charakterystyczne, wyłącznie dla półpustynnych rejonów Maroko. Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Aby wydawać 1 litr oleju arganowego potrzeba zużyć ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew. Obecnie drzewa agranowe objęte są ścisłą ochroną.” A sam „Olej arganowy zimnotłoczony ma zapach lekko zjełczały, orzechowy i jest to najlepszy gatunek oleju arganowego.”

Olej arganowy – skąd jego fenomen oraz wyjątkowość?

Skład chemiczny oleju arganowego jest niezwykle bogaty, co wpływa na jego właściwości i liczbę możliwych zastosowań. Do najważniejszych komponentów należą witaminy E i F (kwas linolowy), sterole roślinne i kwas kawowy. Jednak warto również wiedzieć, że zawiera również związki fenolowe (kwas wanilinowy, tyrosol, oleuropein, pirokatechina, rezorcyna, epikatechina, katechina), skwalen, kwasy tłuszczowe (oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy) i karoteny.
„Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, […] rewitalizuje, opóźnia procesy starzenia, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, poparzeń słonecznych. […] przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych […] ma właściwości antyalergiczne.” Ponadto posiada właściwości antyoksydacyjne, w przypadku nowotworu spowalnia proces powstawania przerzutów, a nawet hamuje rozwój komórek rakotwórczych.
Duża zawartość tokoferoli, a więc witaminy E, nadaje olejowi arganowemu właściwości odmładzające i antyoksydacyjne, a także chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi; prawidłową owulację i rozwój płodu u kobiet, i produkcję nasienia u mężczyzn. Dodatkowo natłuszcza, nawilża, odżywia i regeneruje skórę.
Podobne właściwości hamujące powstanie i rozprzestrzenianie się komórek nowotworu wykazuje również kwas kawowy. Ponadto, skutecznie leczy stany zapalne, zakrzepy i przedwczesne oznaki starzenia.

Olej arganowy do twarzy

Największe zastosowanie Argania Spinosa Oil znajduje w dziedzinie kosmetologii. Przy zakupie kosmetyków z nim w składzie warto jednak zwracać uwagę na jego procentową zawartość w całej kompozycji. Jeśli to możliwe, poleca się sięganie po sam olej arganowy. Na jego przewagę nad innymi produktami do pielęgnacji działa fakt, że jest on uniwersalny. Może zostać zastosowany zarówno w ramach balsamu na całe ciało, a także jako zamiennik tradycyjnego kremu do twarzy, a nawet pod oczy. Jego dobroć docenią również wszyscy, którzy przywiązują dużą wagę do pielęgnacji włosów. Olejowanie kosmyków na godzinę przed umyciem głowy sprawi, że z łatwością rozczeszemy włosy, a one same będą błyszczące, gładkie i pełne objętości. Ponadto, pozbędziemy się uczucia swędzenia, a także załagodzimy różnego rodzaju infekcje i stany zapalne skóry głowy, takie jak łupież czy łuszczyca. Długotrwałe stosowanie wcierki na skalp z oleju arganowego przyczynia się do wzrostu nowych włosów. Warto również wykorzystać olej w formie serum na końcówki, które nawilży przesuszone końce i ochroni je przed rozdwajaniem. W tym celu można go zaaplikować zarówno na suche, jak i wilgotne kosmyki.
Olej z drzewa Arganowego polecany jest również dla osób ze skórą wrażliwą i podatną na uczulenia. Oprócz działania przeciwzapalnego wykazuje właściwości łagodzące i antyalergiczne.
Nasze paznokcie również mogą poczuć dobroć działania tego oleju. Użycie go solo, lub jako odżywki z innymi składnikami, przyczyni się do odbudowy i odżywienia płytki paznokcia. Pozostawi je nawilżone, gładkie i wzmocnione, a ponadto, nada zdrowego blasku.

Zastosowanie oleju arganowego z Maroka

Olej z nasion drzewa Arganowego używany jest nie tylko w kosmetyce, ale także w medycynie, a nawet w kuchni.
W kuchni marokańskiej wykorzystuje się go do przygotowywania wielu potraw. Trzeba jednak wiedzieć, że proces tworzenia oleju, który można wprowadzić do naszego jadłospisu, wygląda nieco inaczej niż tego, który spotykamy w kosmetykach.
Za sprawą swojego bogactwa składników, olejek arganowy doceniono również w sferze medycyny. Dieta bogata w ten cud Maroko sprawdzi się u osób, które zmagają się z problemami z krążeniem, otyłością i wysokim poziomem cholesterolu. Dodatkowo, działa przeciwzapalnie i immunostymulująco.

Olej arganowy nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem i cudem Maroko. Jego bogaty skład i wielorakie zastosowanie sprawiają, że doceniają go osoby zajmujące się kosmetologią, medycyną, a nawet kuchnią.

Zobacz więcej na sekretpiekna.pl


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zakupy przez internet
Oczywiście, ze robię zakupy przez internet, a to wszystko dlatego że niejednokrotnie w sieci...
komputer do grania
A ja uważam, że komputer jest lepszy do gry. Na PC jest...
drukarka z tanimi zamiennikami
Ja zawsze kupuję zamienniki do drukarki.
kawiarka
Moim zdaniem nie ma lepszej kawy niż z kawiarki :)