Okoń marynowany w soku cytrynowym

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo prosty sposób na rybkę .

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

  • 2 porcje filetów z okonia nilowego
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżki masła
  • sok z 2 cytryn
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • sól
  • mąka do oprószenia

Zmieszać sok z cytryn z olejem  ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić  na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .

Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę  na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .

Podałam z kolorowym Tagliatelle gotowanym na bulionie .

file1292833674