Ogrodniczy hit ostatniej dekady. Papryka dekoracyjna z doniczki

2 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Jeśli istnieje jedna roślina, która zyskała na popularności w ciągu ostatniej dekady, jest nią papryka ozdobna. Z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Zwłaszcza jeśli chodzi o wykorzystanie jej do uprawy w ogrodzie lub doniczkach na słonecznych balkonach i tarasach. Jest to nie tylko świeże, nowe podejście do aranżacji kwitnących roślin w ogrodzie oraz kompozycji tworzonych w pojemnikach i koszach, ale także wygoda, bowiem papryka ozdobna jest jedną z roślin najtrwalszych i najbardziej odpornych na ciepło. Wiele osób zastanawia się także czy taką paprykę można bezpiecznie spożywać.

Jak i gdzie uprawiać paprykę dekoracyjną? Tym, co sprawia, że ​​papryki ozdobne są naprawdę wyjątkowe, jest to, że chociaż wypuszczają maleńkie kwiaty, ich naprawdę efektowne „kwiaty” to setki maleńkich kolorowych papryczek, które pojawiają się nieustannie przez cały długi sezon wegetacyjny. I jest ich naprawdę mnóstwo. Dodatkowo pielęgnacja papryki ozdobnej jest łatwa, a owoców można spodziewać się od wczesnego lata do jesieni. Krzaczaste, błyszczące zielone liście i kolorowe owoce zebrane w pionowe grona na końcach łodyg tworzą wyjątkową roślinę ozdobną. Owoce występują w odcieniach czerwieni, fioletu, żółci, pomarańczy, czerni i bieli, a papryka zmienia kolor w miarę dojrzewania, więc na tej samej roślinie możemy zobaczyć kilka różnych kolorów. Istnieje niemal nieskończona liczba odmian do wyboru, a głęboko zielone liście i kolorowa papryka zawsze tworzą wspaniały kontrast w nasadzeniach ogrodowych i doniczkowych.

 

Papryka dekoracyjna z doniczki

Paprykę ozdobną możemy sadzić jako rośliny rabatowe w ogrodzie lub uprawiać w doniczkach, aby móc cieszyć się nimi w pomieszczeniach zamkniętych i tworzyć atrakcyjne kompozycje. Papryka ozdobna jest naturalnie odporna na suszę, choroby i szkodniki. Posadzona w ogrodzie może też pomóc w powstrzymaniu szkodników przed niepokojeniem innych roślin warzywnych i kwiatowych znajdujących się w jej pobliżu. Ze względu na zwarte, gęste liście rośliny można pięknie aranżować w doniczkach i nasadzeniach pojemnikowych. Chińska papryka 5-kolorowa wypełnia przestrzeń setkami kolorowych i smacznych papryczek.

Ich żywy kolor nadaje się do zastosowań krajobrazowych, a także do obsadzenia rabatek z chryzantemami ogrodowymi, bratkami jesiennymi, kapustą ozdobną czy jarmużem. Możemy dodać je do skrzynek okiennych, pojemników i donic z kwitnącymi roślinami jednorocznymi i trawami, aby zapewnić bujny, bogaty pokaz sezonowych kolorów. Kolczaste lub zaokrąglone owoce w zależności od odmiany są wyjątkowo błyszczące, podobnie jak papryka spożywcza, i mają obłędnie mocne i zaskakujące odcienie.

Czy papryka ozdobna jest jadalna?

Walory ozdobne i dekoracyjne papryki ozdobnej są niepodważalne, wiele osób zastanawia się jednak czy te piękne papryczki nadają się także do jedzenia? Odpowiadamy: paprykę ozdobną można bezpiecznie jeść, ale zwykle uprawia się ją ze względu na atrakcyjny kolor i walory dekoracyjne, a nie ze względu na smak, który może niektórych rozczarować. Większość ludzi uważa ją za zbyt ostrą, cierpką i gorzką (wysoka pozycja w skali Scoville’a). Papryka hodowana do celów kulinarnych oceniana jest znacznie lepiej. Osobiście uważam jednak, że dojrzałe papryczki czerwone z odmiany 5-kolorowej mają cudownie ostry smak, który dodaje ciepła i koloru moim ulubionym potrawom.

Dzięki pikantnemu posmakowi, który nie pozostaje na języku, papryczki dekoracyjne świetnie nadają się do spożycia na świeżo lub do sałatki i salsy. Można je także suszyć, aby uzyskać pyszne płatki lub proszek z ostrej papryki. Są naprawdę nie do zastąpienia na grzankach lub ulubionym kawałku pizzy. Intensywny, niezwykle ostry smak papryczki ozdobne zawdzięczają zawartości kapsaicyny, która wzrasta wraz z dojrzewaniem owoców. Jest to związek rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu, natomiast zupełnie nierozpuszczalny w wodzie. Dlatego do zneutralizowania pieczenia w jamie ustnej po zjedzeniu bardzo ostrej papryki należy sięgać po tłuste mleko lub alkohol lub wypłukać usta olejem roślinnym. Natomiast popicie nawet dużą ilością wody zupełnie nie pomoże. Kapsaicyna według badań wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbólowe, ma też cechy substancji odchudzającej, termoregulacyjnej oraz przeciwbakteryjnej, dzięki czemu m.in. reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza przemianę materii.

W ogrodnictwie niektóre rośliny zacierają granicę między byciem po prostu i oszałamiająco pięknym a byciem jadalnym. Warto podkreślić, że papryka dekoracyjna jadalna nosi nazwę Capsicum annuum. Owoce tej rośliny można spożywać, jednak niejadalna, a wręcz trująca jest jej zielona część, czyli liście i łodygi. Niejadalna jest także roślina pod nazwą Solanum pseudocapsicum czyli psianka paprykowa, która jest nieco podobna do papryczki jadalnej, dlatego zawsze przy zakupie sadzonek lub nasion należy dokładnie przeczytać nazwę.