Ogródek warzywny – krok po kroku

20 sierpnia 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Bez pestycydów ani konserwantów. Możesz uprawiać własne warzywa i owoce nawet w mikroskopijnym ogródku, na balkonie czy na oknie w mieszkaniu. Sprawdź jak zrobić to w kilku prostych krokach.

 

1. Wystarczy już 10 metrów kwadratowych

Na mały ogródek nie potrzebujesz większej powierzchni. Na takiej spokojnie zasiejesz już cztery do sześciu grządek. Zamiast robić to klasycznie, zacznij od uprawiania warzyw w skrzyniach. Ma to wiele zalet. Po pierwsze, możesz umieścić w nich od razu bardzo żyzną glebę. Po drugie, skrzynie długo trzymają wilgoć, dzięki czemu nie musisz tak często podlewać rosnących w nich roślin. Pamiętaj jednak o dwóch ważnych zasadach. Ogródek musi znajdować się w miejscu dobrze osłoniętym od wiatru i dobrze nasłonecznionym. Idealnie, żeby słońce padało na niego przez około sześć godzin dziennie. 

2. Wybieraj odpowiednie warzywa

Jeśli nie masz doświadczenia w hodowaniu warzyw i owoców wybierz te superłatwe w uprawie. Banalnie prosto hoduje się rzodkiewkę, szpinak, koper, pietruszkę, sałatę, a także rośliny strączkowe. Zanim zaczniesz je sadzić, sprawdź ich okres wegetacji i na tej podstawie rozplanuj kolejność. Unikniesz wchodzenia warzyw na siebie gdy zaczną się równocześnie rozrastać. Mądrze planuj też sąsiedztwo poszczególnych warzyw, bo wiele lubi ze sobą konkurować. Nie sadź na przykład cebuli obok buraka czy jarmużu z kapustą pekińską. Przesadzaj je za to ziołami, dzięki czemu będą lepiej rosły, np. cebulę – koprem. Z owoców łatwe w uprawie są truskawki oraz poziomki.

3. Stwórz całoroczny ogród w domu

Nawet w niewielkiej kawalerce można uprawiać własne warzywa i zioła. Nie potrzebujesz do tego obszernych szerokich skrzyń czy donic. Liczy się ich głębokość, która powinna wynosić około 40 cm. Ziemia będzie wtedy dłużej trzymała w nich wodę. Jeśli wolisz bardziej oryginalny wystrój, możesz zasiać warzywa w poprzecinanych plastikowych butelkach, a nawet płóciennych torbach. Na balkonie możesz bez przeszkód uprawiać sałatę, pomidory koktajlowe, cebulę oraz pietruszkę. Takie warzywa musisz częściej jednak podlewać niż w ogrodzie, minimum co dwa, trzy dni. Latem w upały nawet codziennie. Skrzynie z warzywami powinny być ustawione w dobrze nasłonecznionym miejscu, ale nie zbyt mocno, żeby słońce ich nie przypaliło. Konieczne może być więc ich częściowe zadaszenie. Jeśli nie masz balkonu, uprawiaj warzywa w kuchni. Wybierz wtedy szczypiorek czy pietruszkę, które najlepiej ze wszystkich warzyw rosną w warunkach domowych. Z ziół za to nawet całkowity brak słońca zimą przetrzymają mięta, kolendra lub estragon.

4. Nie uprawiaj od zera

Jeśli uprawianie warzyw i ziół na balkonie całkowicie od zera, z nasion, wydaje ci się zbyt skomplikowanie, kup gotowe sadzonki i przesiej je w domu. Nie musisz szukać sklepu ogrodniczego czy szkółki daleko poza miastem. Najpopularniejsze zioła i warzywa do hodowania w domu np. sałatę albo tymianek znajdziesz w popularnych supermarketach i dyskontach. Wyrośnięte, są już bardzo łatwe w utrzymaniu. Listę warzyw i ziół do domowej uprawy zawiera m.in. gazetka Lidl

5.  Kupuj odpowiedzialnie

Jeśli nie wszystkie warzywa, zioła czy owoce możesz wyhodować samodzielnie, to nie koniec świata. W sklepie też możesz kupić te całkowicie naturalne, pełne witamin i minerałów. Klucz do zdrowych zakupów jest jeden: kupuj lokalnie i sezonowo. Melon z Tajlandii kupiony w dyskoncie albo supermarkecie faktycznie może nie mieć zbyt wiele cennych dla organizmu składników. Dlatego wybieraj tylko te warzywa i owoce, które są w szczycie danego sezonu. Pomidory, sałatę, truskawki latem. Jesienią warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszka, buraki. I przede wszystkim lokalne polskie, które nie tracą cennych witamin i minerałów w długim transporcie, jak te egzotyczne.Są też bardziej ekologiczne. Listę sezonowych najzdrowszych warzyw i owoców zawiera m.in. ulotka Biedronka.