Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
świeże ogórki (moje były już trochę przerośnięte) – pełny gar
dwa duże ząbki czosnku
pół dużej cebuli
6-7 małych ziemniaczków (lub 2-3 duże)
szczypta soli, pieprzu, cukru, odrobina vegety
ziarna słonecznika
koperek
koperek
W jednym garnku gotujemy ziemniaki, w drugim ogórki (ze skórką) razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy ogórki solą, pieprzem, odrobiną cukru i vegety. Ogórki gotujemy aż będą dość miękkie, ale nie za miękkie. Ugotowane ziemniaki dodajemy do ogórków i całość blenderujemy. I właściwie to już ;)
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Prażymy słonecznik i posypujemy nim pyszną zupkę.
Tuż przed podaniem można posypać koperkiem.
Smacznego!