Ogórkowa z pulpecikami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 10 średnich ogórków kiszonych,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- 8 ziemniaków,
- kostka rosołowa,
- 1/2 szkl. słodkiej śmietany,
- sól, pieprz, koper
Pulpety:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 4 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- łyżeczka sosu sojowego,
- sól, pieprz
Ziemniaki, warzywa obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować 45 min. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wsypać posiekany koper, doprawić.
Ja podaję ją z tostami z masłem.