Ogórkowa z duszonych ogórków kiszonych
Moja ulubiona odmiana zupy ogórkowej
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 udko z kurczaka
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup
3 kiszone ogórki
3 ziemniaki
2 łyżki masła
2 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
4 szklanki wody
Kurczaka , marchew, pietruszkę, seler , por, ziele angielskie, liść laurowy , kostkę bulionową – zalać wodą i gotować 40 minut .W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach , obrać i pokroić w plastry ( lub pół plasterki ). Ogórki pokroić w cienkie słupki i dusić na maśle 5 minut – wsypać koper i jeszcze 2 minuty podsmażać. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( można je użyć na pierogi, paszteciki, krokiety ). Do wywaru dodać duszone ogórki z koprem , ziemniaki i kawałek pokrojonej marchewki z wywaru. Gotować 10 minut. Dodać śmietankę .Doprawić pieprzem i przyprawą do zup.