Zupa ogórkowa z makaronem Orzo

31 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak to czasem pomyłka może wyjść na dobre. Złapałam makaron Orzo ( wygląda jak ryż ) zamiast ryżu.

Czas ; 1 godzina

Składniki :

  • 1 mała ćwiartka kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • kawałek selera ( po utarciu ma być ok. ¼ szklanki )
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa typu Vegeta , Jarzynka , Maggi )
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1/3 szklanki makarony Orzo
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3 szklanki wody

Utrzeć marchew , seler i pietruszkę na grubej tarce jarzynowej .Włożyć do garnka razem z mięsem , zalać wodą , włożyć Bulionetkę ( lub wsypać odpowiedni przyprawy do zup ) i gotować 45 minut . Wyjąć mięso – obrać ze skórek i kości . Wsypać makaron Orzo – gotować mieszając od czasu do czasu 10 minut. Ogórki utrzeć na grubej tarce jarzynowej , włożyć do zupy i zagotować . Dodać mięso podzielone na kawałki .Doprawić do smaku mielonym pieprzem .

Śmietankę zmieszać z żółtkiem i podać osobno ( dolewam śmietankę do zupy na talerzu bo jeden woli więcej , drugi mniej ).

Trzeba gotować na świeżo bo makaron pozostawiony w zupie napuchnie i może się zrobić za gęsta .

file1270019034