Ogórki kiszone Pyzy
Artykuł zewnętrzny
Każda gospodyni ma swój własny, wypróbowany przepis na ogórki małosolne i kiszone. Ja robię tak, jak nauczyła mnie moja Babcia.
Składniki
- na cztery słoiki typu twist o poj. 0,8-1l :
- ok. 1,5kg ogórków gruntowych
- ok. 1,5l wody
- 3 płaskie łyżki soli niejodowanej (zasada jest taka – na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli)
- duża główka czosnku albo dwie mniejsze
- kilka łodyg kopru razem z baldaszkami nasion i listkami
- kawałek korzenia chrzanu ok. 5cm
- 2 liście chrzanu
- 8-12 liści dębu
Opis przygotowania
Ogórki muszą być świeże, jędrne. Wybieramy sztuki nie uszkodzone, nie zażółcone na końcach, smukłe i nieduże. Wyrośnięte i „brzuchate” mają duże pestki a po ukiszeniu będą kapciowate. Trzeba je dokładnie umyć w zimnej wodzie. Myjemy też koper, liście chrzanu i dębu. Czosnek dzielimy za ząbki, ale nie musimy ich obierać – aromat jest też w łupince. Chrzan obieramy i strugamy na wiórki, ja to robię obieraczką do jarzyn. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć, nakrętki też. Na dno każdego słoika kładziemy po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu, 2-3 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. Wkładamy pionowo, ciasno, jeden obok drugiego, ogórki; najmniejsze można położyć poziomo na wierzchu. Na ogórki jeszcze po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu i łodyga kopru. Wodę należy zagotować, rozpuścić w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalać zawartość słoików, zakręcić i postawić do góry dnem – najlepiej na jakiejś tacy – i przykryć ściereczką bo nie potrzebują światła. Po ostygnięciu odwracamy je. Tak przygotowane słoje muszą postać przynajmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby „ruszyły” i po tym czasie są tzw. małosolne. Jeśli ktoś lubi, można już je jeść. W tym czasie może też wyciekać ze słoików solanka, jeżeli jest gorąco i proces kiszenia przebiega gwałtownie, ale to normalne i nie należy ich odkręcać jeżeli chcemy przechować ogórki dłużej. Dopiero po kilku dniach można je przenieść w chłodne, ciemne miejsce np. do piwnicy. Dodatek liści chrzanu i dębu powoduje, że ogórki ją jędrne i chrupiące nawet po upływie kilku miesięcy. Oczywiście, jeżeli wcześniej nie zostaną pożarte przez rodzinę i przyjaciół.