Ognista potrawka z kiełkami

1 października 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25 dag.ryżu

2 marchewki

1/2 cukinii

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1/4 główki kapusty

kielki fasoli 10 dagpęczek natki pietruszki

50dag.chudego mięsa wieprzowego

2 łyżki oliwy

szklanka bulionu

sól

pieprz

lyżeczka ostrej papryki w proszku

łyżka mąki ziemniaczanej

słoik sosu sojowego

Sposób przyrządzenia

Ryż ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.. Czosnek oraz chilli posiekać. Cukinię oczyścić, marchewki obrać. Warzywa pociąć w plasterki. Kapustę poszatkować. Mięso pokroić w kostkę. Odłożyć trochę natki do dekoracji,a resztę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę,podsmażyć pokrojone w kostkę mięso dołożyć marchewkę, cukinię oraz kapustę i smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać czosnek, chilli i kiełki. Podlać bulionem i dusić  5 minut, doprawić solą, pieprzem,papryką w proszku i sosem sojowym. Potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody,dodać ugotowany ryż,wymieszać,zagotować i zestawić z ognia. Udekorować odłożoną natką.