Ognista potrawka z kiełkami
Składniki:
25 dag.ryżu
2 marchewki
1/2 cukinii
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1/4 główki kapusty
kielki fasoli 10 dagpęczek natki pietruszki
50dag.chudego mięsa wieprzowego
2 łyżki oliwy
szklanka bulionu
sól
pieprz
lyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżka mąki ziemniaczanej
słoik sosu sojowego
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.. Czosnek oraz chilli posiekać. Cukinię oczyścić, marchewki obrać. Warzywa pociąć w plasterki. Kapustę poszatkować. Mięso pokroić w kostkę. Odłożyć trochę natki do dekoracji,a resztę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę,podsmażyć pokrojone w kostkę mięso dołożyć marchewkę, cukinię oraz kapustę i smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać czosnek, chilli i kiełki. Podlać bulionem i dusić 5 minut, doprawić solą, pieprzem,papryką w proszku i sosem sojowym. Potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody,dodać ugotowany ryż,wymieszać,zagotować i zestawić z ognia. Udekorować odłożoną natką.