Nuggetsy z kurczaka i Chrupery z kurczaka – jak zrobić

23 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pikantne skrzydełka z kurczaka, soczyste nuggetsy, ogromne piętrowe hamburgery – nietrudno zgadnąć, w jakiej kuchni znajdziemy te przysmaki. Choć kuchnia amerykańska kryje w sobie ogromne bogactwo innych potraw, różnych w zależności od regionu kraju, to jednak właśnie te są wizytówką Stanów Zjednoczonych.
Stały się one niezwykle popularne na całym świecie. Któż z nas bowiem nigdy nie próbował chrupiących skrzydełek i nuggetsów, hot-dogów czy hamburgerów? Spróbowaliśmy i… pokochaliśmy je! Co jest w nich tak niezwykłego, że często nie potrafimy się im oprzeć? Szukamy odpowiedzi!

Złocista, chrupiąca panierka!
Amerykanie uwielbiają chrupiące, a zarazem soczyste kawałki kurczaka i przygotowują je na dziesiątki różnych sposobów. Szczególnie upodobali sobie nuggetsy, czyli kawałki piersi z kurczaka, oraz skrzydełka, najczęściej podawane jako Buffalo wings. Te ostatnie swoją nazwę zawdzięczają miejscowości Buffalo w stanie Nowy Jork, skąd pochodzą. Są smażone na głębokim tłuszczu, a następnie obtaczane w sosie na bazie masła, pieprzu Cayenne i octu. To powoduje, że mówimy o nich „pikantne”. Oprócz klasycznej wersji, Amerykanie przyrządzają także liczne wariacje tej przekąski – skrzydełka pieczone czy grillowane. Ogromną sławę zyskały także skrzydełka panierowane. I właśnie w takiej wersji pokochał je cały świat! Zachwycamy się panierką, która pokrywa skrzydełka serwowane w restauracjach fast food rodem zza Oceanu. Wielu chce odkryć jej tajemnicę i próbuje odtworzyć w domu tą panierkę, ale bardzo niewielu z nas się to udaje.
Sztuka ta udała się Piotrowi Murawskiemu, szefowi kuchni Knorr: „Zainspirowany kuchnią amerykańską oraz teksasko-meksykańską, tak zwaną tex-mex, postanowiłem stworzyć recepturę chrupiącej, idealnie doprawionej panierki”. Zamknął ją w  Nuggetsy z kurczaka i Chrupery z kurczaka. Dzięki temu nie musimy wykradać przepisu na pyszną panierkę z pilnie strzeżonych sejfów, w których cenną recepturę przechowują amerykańskie restauracje. Teraz samodzielnie w domu przygotujemy soczyste kawałki piersi z kurczaka, pałki i skrzydełka w złocistej chrupiącej panierce.
Nuggetsy z kurczaka od Knorr to już gotowa chrupiąca panierka, w której wystarczy obtoczyć kawałki kurczaka i usmażyć na oleju na złoty kolor. Jeśli wolimy pałki z kurczaka, powinniśmy sięgnąć po Chrupery z kurczaka z dipem BBQ. Panierka przygotowana przez szefa kuchni Knorr zadowoli największych wielbicieli amerykańskich smaków. Za pikantny smak odpowiada kompozycja, w której istotną rolę odgrywają zioła oraz przyprawy, m.in. rozmaryn, oregano, kolendra, kurkuma, czosnek i pieprz Cayenne. A dla fanów amerykańskich Chicken wings – Chrupery z kurczaka z dipem serowym. Skrzydełka pokryje chrupiąca panierka z wyczuwalnym smakiem ziół: kolendry, kminku oraz gałki muszkatołowej.

Sos to jest to!
Nie mniej ważne od panierki są sosy, które Amerykanie obowiązkowo stawiają obok drobiowych przekąsek. Chodzi przecież o to, by jeść je palcami i zanurzać w miseczce wypełnionej sosem!
Najpopularniejszym jest chyba sos barbeque, którego nie może zabraknąć na żadnym amerykańskim party! Początkowo używany do potraw z grilla, obecnie towarzyszy wszelkim potrawom mięsnym, w tym najczęściej przekąskom z drobiu. Ma zapach wędzonki i cechuje go na tyle charakterystyczny smak, że niezwykle trudno odtworzyć go w domu. I właśnie to zmotywowało szefa kuchni Knorr, wicemistrza świata na World Barbeque Gold Cup w 2003 r., by odtworzyć ten smak znany z restauracji fast food i spotkań przy grillu. I udało się! Teraz sos barbeque, dołączony do Fix Knorr Chrupery z kurczaka z dipem BBQ, można w minutę przygotować w domowej kuchni. Co za smak – kolendra, gorczyca, kmin, ziele angielskie, goździki, cynamon oraz aromat dymu wędzarniczego tworzą niezwykle smaczną kompozycję! Idealną do chrupiących panierowanych pałek z kurczaka.
Ale kuchnia amerykańska to prawdziwa skarbnica sosów. Wiedząc o tym, Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, skomponował także inne sosy, które wspaniale smakują z drobiowymi przekąskami: „Tworząc pasujący do nuggetsów sos Tysiąca Wysp, połączyłem smak m.in. czerwonej papryki, pietruszki, cebuli i koncentratu pomidorowego”. Z myślą o wielbicielach ostrzejszych smaków, przygotował on do nuggetsów także sos meksykański. Do skrzydełek będzie natomiast pasował dołączony do Chruperów z kurczaka dip serowy, zawierający aż 3 rodzaje serów: twardy, typu blue cheese oraz Crescenza.
Oto i mamy odpowiedź na wcześniej postawione pytanie – soczyste drobiowe mięso, chrupiąca panierka i wyrazisty sos to połączenie, które pokochaliśmy. Oto przyczyna tak wielkiej popularności sztandarowych przekąsek kuchni amerykańskiej na całym świecie!



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...