Słaba żywotność dzisiejszych dóbr codziennego użytkowania tworzy błędne koło ciągłego kupowania a noże kuchenne różnią się od siebie tak bardzo jak materiały, z których zostały stworzone. Warto, więc zastanowić się nad wyborem odpowiednich produktów, aby uniknąć następnej, zbędnej wymiany.
Dobrej jakości noże mają twardość od HRC 52 do HRC 56. Można je zatem ostrzyć dla zniwelowania efektów użytkowania, co czyni je idealnymi narzędziami do użytku domowego. Najlepiej kupować produkt, w którym ostrza noży są wykonane ze stali nierdzewnej, co zapewnia ich wysoką trwałość, a rękojeści są formowane metodą wtryskową bezpośrednio na ostrzach, co eliminuje możliwość zagnieżdżania się bakterii. Wysokiej jakości rękojeść gwarantuje pewny uchwyt nawet w przypadku zmoczenia lub zatłuszczenia. Ponadto warto zwrócić uwagę, czy nóż posiada dużą osłonę na palce, która zwiększa bezpieczeństwo użytkowania.
Użytkowanie i pielęgnacja
Im lepiej zadbają Państwo o noże, tym rzadziej trzeba je ostrzyć. Niemniej jednak jest rzeczą normalną, że nóż wymaga regularnego ostrzenia, aby jego krawędź tnąca była stale w idealnym stanie. Nóż zachowuje ostrość dłużej, jeśli tnie się nim na miękkim podłożu, np. drewnianej lub plastikowej desce. Nie należy nigdy używać noża bezpośrednio na twardych powierzchniach, gdyż w ten sposób można stępić jego ostrze.
Ostrzenie
Zawodowi kucharze po każdym użyciu noża korzystają ze stalowej osełki, aby mieć zawsze pewność, że jest on ostry i gotowy do ponownego użycia. W zwykłych kuchniach domowych nie trzeba aż tak często ostrzyć noży. Wystarczy je ostrzyć w regularnych odstępach czasu lub tylko wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Z drugiej strony, nóż o twardszym ostrzu jest trudniejszy do naostrzenia i dlatego do tej czynności należy stosować ostrzałkę ze stali. Natomiast nóż o miękkim ostrzu można naostrzyć znacznie łatwiej, lecz szybciej traci on ostrość i wymaga częstszego ostrzenia.
Czynność tę wykonuje się z łatwością za pomocą ostrzałki Fiskars Roll-Sharp lub ostrzałki ze stali. Użycie ostrzałki stalowej wymaga stosowania specjalnej techniki. Całkowity kąt ostrzenia noży np. marki Fiskars wynosi 30 stopni, co oznacza, że ostrze noża należy naprzemiennie przesuwać po ostrzałce stalowej pod kątem 15 stopni z jednej i drugiej strony. Stosować długie, równomierne pociągnięcia. Za pomocą ostrzałki Fiskars Roll-Sharp można ostrzyć noże szybko i łatwo. Ostrzałkę Roll-Sharp należy umieścić na płaskim podłożu, po czym przesunąć przez nią ostrze noża do tyłu i do przodu trzy- lub czterokrotnie, przy czym można mieć pewność, że ostrzenie odbywa się pod właściwym kątem. Aby mieć pewność, że nóż zostanie naostrzony z obu stron, należy przesuwać go zarówno do tyłu, jak i do przodu. Bez względu na stosowaną metodę ostrzenia, nóż należy po naostrzeniu spłukać gorącą wodą i osuszyć.
Czyszczenie
Nie wszystkie noże można myć w zmywarce. Niektórzy producenci, nawet renomowanych marek zalecają mycie ręczne. Dzięki temu noże zachowają dłużej ostrość, pozwalając użytkownikowi odczuwać przez długi czas satysfakcję z ich zakupu. Gdy noże są myte ręcznie, należy je spłukiwać bezpośrednio po użyciu i osuszać bezpośrednio po umyciu. Nie należy pozostawiać noży bez osuszenia. Ważne jest również, aby nie pozostawiać zaschniętych resztek jedzenia na powierzchniach noża, ponieważ w dłuższym okresie czasu kwasy występujące w tych resztkach mogą doprowadzić do uszkodzenia noża. Myjąc noże w zmywarce, należy zwracać uwagę, aby nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, ponieważ może to spowodować uszkodzenie ostrza.
Plamy rdzy
Śladowe ilości rdzy, obecne niekiedy w zmywarkach wszelkich typów, mogą się rozprzestrzeniać w trakcie pracy zmywarki. Drobiny rdzy mogą pochodzić z wnętrza samej zmywarki lub z mytych w niej przedmiotów. Rdza może również pozostawiać w zmywarce po poprzednich cyklach mycia. W przypadku mycia noży w zmywarce, po zakończeniu cyklu zmywania zalecane jest otwarcie drzwiczek zmywarki w celu wypuszczenia z niej pary. Dobrze jest też osuszyć noże suchą szmatką bezpośrednio po zakończeniu pracy zmywarki. Jeśli jednak na nożach pojawią się plamki rdzy, można je usunąć za pomocą odpowiedniego środka do czyszczenia stali.
Przechowywanie
Podczas przechowywania w szufladzie ostrza noży przeważnie tępią się na skutek zderzania się z innymi przedmiotami. Aby noże zachowały ostrość, należy je przechowywać w bloku na noże lub na specjalnej listwie magnetycznej.
Informacje pochodzą ze sklepu www.milmar.pl