Nietypowy przepis na bezy. Ten dodatek zmieni ich oblicze już na zawsze

Avatar photo
21 czerwca 2024,
dodał: Marta Dudzińska

Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Czarna lukrecja to składnik kontrowersyjny, jednak warto go poznać. Przedstawiamy i polecamy nietypowy przepis na bezy z lukrecją, które zachwycą każdego łasucha, konesera słodyczy oraz wielbicieli oryginalnych pomysłów na domowe desery.

Korzeń lukrecji to skarbnica różnych substancji prozdrowotnych oraz roślinne źródło niezwykłej słodkości. W korzeniu lukrecji zidentyfikowano ok. 400 różnych składników chemicznych, w tym m.in. flawonoidy, kumaryny, saponiny triterpenowe i liczne polisacharydy, a także takie substancje jak linalol, fenchon czy aldehyd benzoesowy. Charakterystyczną słodycz nadaje glicyryzyna nazywana naturalnym lukrecjowym słodzikiem, która jest 50 razy słodsza od cukru. Skład chemiczny jest naprawdę skomplikowany i trudny do zapamiętania, warto jednak mieć świadomość, że właśnie dzięki obecności tych aktywnych związków lukrecja cechuje się istotnymi właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi.

Spożywanie lukrecji ma wiele zalet i korzyści dla całego organizmu. Lecznicze zastosowanie lukrecji sięga starożytnego Egiptu, gdzie z korzenia robiono słodki napój dla faraonów. Obecnie wykorzystuje się go do leczenia różnych dolegliwości oraz do aromatyzowania cukierków, napojów i leków. W medycynie ludowej poleca się ją do leczenia zgagi, niestrawności, wrzodów żołądka i refluksu, a także oczyszczania wątroby. Jest też środkiem przeczyszczającym i przeciwhistaminowym. Lukrecja zawiera fitoestrogeny, które u kobiet pomagają łagodzić objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takich jak obniżony nastrój, zatrzymanie wody w organizmie, drażliwość, nasilenie uderzeń gorąca. Lukrecja stosowana jest również pomocniczo w leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej u kobiet. Uważa się także, że lukrecja chroni przed próchnicą i leczy różne schorzenia jamy ustnej, w tym pleśniawki i zapalenie ozębnej.

Lukrecja do bezów

Lukrecja dzięki działaniu wykrztuśnemu jest wskazana w leczeniu kaszlu i w chorobach dróg oddechowych, bowiem substancje czynne zawarte w korzeniu lukrecji istotnie zmniejszają lepkość śluzu w drogach oddechowych oraz pobudzają funkcje wydzielnicze błon śluzowych oraz ruchów nabłonka rzęskowego w górnych drogach oddechowych. Ponadto słodka glicyryzyna charakterystyczna dla lukrecji działa przeciwwirusowo, bakteriostatycznie i immunosupresyjne, dlatego jest pomocna także przy przeziębieniach, astmie oraz przewlekłej chrypce. Spożywanie korzenia lukrecji w różnej formie zmniejsza też chroniczne zmęczenie, zwłaszcza przy zmianach pór roku. Korzeń lukrecji był i nadal jest chętnie wykorzystywany przez wiele osób, jako wsparcie dla codziennej pielęgnacji skóry.

Lukrecja może być spożywana w różnej postaci. Najpopularniejszą z nich są znane wszystkim cukierki i żelki lukrecjowe oraz napoje, soki i syropy. Może być także spożywana w formie naparu lub herbatek aromatyzowanych. Smak lukrecji jest sporą inspiracją do różnego rodzaju potraw, dlatego chętnie wykorzystywana jest w kuchni i przemyśle spożywczym. Polecamy przepis na bezy z lukrecją. Podajemy przepis tradycyjny, można jednak wykorzystać inspirację aby przygotować bezy-fit lub bezy bez cukru. Niezmiennym i najważniejszym dodatkiem jest tu oczywiście lukrecja. Sproszkowany korzeń lukrecji jest tu odpowiedzialny tylko za kolor, proszek lukrecjowy jest bowiem pozbawiony smaku.

Przepis na bezy z lukrecją

Składniki:

– 2 białka
– 1/4 szklanki drobnego białego cukru
– 1 łyżeczka czarnej lukrecji w proszku bez cukru
– mała szczypta soli
– czarny naturalny barwnik spożywczy (węgiel)

Przygotowanie:

Białka idealnie oddzielone od żółtek umieścić w czystym i suchym naczyniu. Dodać małą szczyptę soli i ubijać mikserem ok. 2-3 min. Periodycznie dodawać cukier po 1 łyżce i miksować aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Ubite białka powinny mieć konsystencję kremowej, sztywnej piany. Na końcu dodać lukrecję i lekko wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Krem bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego posmarowanego barwnikiem. Właśnie dzięki temu zabiegowi uzyskamy pożądane czarne i oryginalne smugi na bezach. Bezy w kształcie kwiatków piec w piekarniku ustawionym na 100 st. C przez 1,5 godz.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.