Nietolerancja pokarmowa: Kiedy i jak ją u siebie rozpoznać?
Pokarm służy do tego, aby nas odżywiać, wzmacniać organizm, dawać sił do codziennego funkcjonowania. Niestety nie zawsze tak jest. Czasem niezależnie, co zjemy, nawet jeśli to pokarmy uznawane za zdrowe, czujemy się ociężali, mamy złe samopoczucie, a nawet może dojść do różnych nieprzyjemnych objawów. W takiej sytuacji należy sprawdzić, czy źródłem problemu nie jest przypadkiem nietolerancja pokarmowa.
Kiedy podejrzewać nietolerancję pokarmową?
Przewlekłe uczucie zmęczenia, nadmierna senność pomimo długiego snu, regularne bóle głowy czy stawów, bądź też dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – tego typu objawy już powinny wskazywać na fakt, że coś z naszym zdrowiem jest nie w porządku. Czasem od razu jesteśmy w stanie powiązać senność z tłustym i obfitym posiłkiem, jednak nie w każdym przypadku od razu widać taką zależność.
Trudności w stwierdzeniu przyczyny objawów są typowe u osób z nietolerancją pokarmową zależną od przeciwciał IgG. Przeciwciała te są wytwarzane przez układ immunologiczny w celu zwalczenia obcych alergenów. W przypadku nietolerancji połączone przeciwciała IgG z fragmentem pokarmu stanowią dla organizmu pewnego rodzaju balast, w obecności którego w określonych narządach czy układach stopniowo rozwija się stan zapalny bezpośrednio odpowiedzialny za niepożądane objawy.
Poza wymienionymi wcześniej dolegliwościami warto zwrócić uwagę na m.in. przewlekłe biegunki, zaparcia, wzdęcia, przelewanie w jamie brzusznej, a także wysypki, niewyjaśnione zmiany nastroju czy stany lękowe. Istotną grupą, u której diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowych będzie szczególnie ważna, są osoby z chorobami autoimmunologicznymi, których odporność już w znacznym stopniu szwankuje.
Jak wykryć, co jest źródłem problemu?
Odpowiedzią na to pytanie jest wykonanie właściwej diagnostyki. Do wykrycia nietolerancji pokarmowej konieczne jest zmierzenie poziomu przeciwciał IgG we krwi, a dokładniej oznaczenia przeciwciał, które są swoiste dla konkretnych alergenów pokarmowych. Tego typu testy na nietolerancje pokarmowe wykonuje się z niewielkiej próbki krwi żylnej. Następnie krew jest analizowana za pomocą metody ELISA, a w ciągu kilkunastu dni uzyskuje się informację o reakcji swojego organizmu na pokarmy.
Otrzymanie wyniku to tylko początek drogi do lepszego stanu zdrowia – mówi dietetyk Katarzyna Startek, specjalista Zdrowegeny.pl, niezależnej platformy internetowej oferującej nowoczesne badania diagnostyczne. – Wykonanie badania pozwala stwierdzić, które pokarmy należy wyeliminować ze swojej diety, aby mogło dojść do wyciszenia stanu zapalnego w organizmie i zredukowania dolegliwości.
Po wykonaniu badania zalecana jest sześcio bądź dwunastomiesięczna dieta eliminująca nietolerowane składniki – czas trwania zależy od stężenia swoistych przeciwciał IgG dla określonego pokarmu. Taki czas powinien wystarczyć, aby objawy i stan zapalny całkowicie się cofnęły oraz aby była możliwość ponownego wprowadzenia do jadłospisu nietolerowanych wcześniej pokarmów.