Naturalne odżywianie, czyli zalety karmienia piersią

9 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wśród mam coraz bardziej popularny jest naturalny styl życia. Kontakt skóra do skóry po porodzie, używanie pieluch wielorazowych, stosowanie kosmetyków ekologicznych, gotowanie domowych posiłków oraz wybieranie drewnianych i prostych zabawek – to jego niektóre elementy. Jednak najlepsze, co może dać kobieta swojemu dziecku, to matczyny pokarm. Poznaj zalety karmienia piersią!

 

niemowlak

Do kosmetyków lub ubrań o naturalnym składzie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak w przypadku karmienia piersią bywa inaczej. Na temat właściwości mleka mamy powstało wiele mitów. Aby uniknąć nieporozumień, warto zapoznać się z udowodnionymi naukowo zaletami karmienia piersią.

Naturalny antybiotyk

Badania nad mlekiem matki przyniosły wiele ważnych wniosków dotyczących jego właściwości. Jedną z najważniejszych zalet karmienia piersią jest to, że w pokarmie znajdują się substancje (m.in. laktoferyna oraz probiotyczne bakterie bifidobacterium), które zwalczają nie tylko niekorzystne bakterie i wirusy, ale także groźne grzyby.

Dziecko karmione piersią jest bardziej odporne od niemowląt, które spożywają gotowe mieszanki mlekozastępcze. U maluchów, które piją mleko kobiece (także tych karmionych metodą mieszaną – które spożywają naturalny pokarm nieregularnie), zauważono znacznie niższe ryzyko zachorowań na choroby układu pokarmowego, oddechowego, moczowego, a także rzadsze występowanie alergii.

Mniejsze ryzyko SIDS

Naukowcy wiele lat poświęcili na badania tajemniczej śmierci niemowląt podczas snu. W drugiej połowie XX wieku nazwano to zjawisko Zespołem Nagłej Śmierci Łóżeczkowej, czyli SIDS.

Po kolejnych kilku latach badań naukowcy ustalili, że karmienie piersią przez 2 miesiące życia dziecka zmniejsza ryzyko śmierci łóżeczkowej o 40%! Pokarm mamy jest lekkostrawny, przez co niemowlę szybciej robi się głodne i częściej budzi się w nocy. Co więcej, badacze sugerują, że karmienie piersią przyczynia się do budowy lepszego systemu odpornościowego, szybszego rozwoju mózgu oraz regulacji rytmu dnia. Im dojrzalszy organizm dziecka, tym mniejsze zagrożenie SIDS.

Mleko kobiece a nowotwory i choroby cywilizacyjne

Długie karmienie piersią znacząco obniża ryzyko wystąpienia u dzieci chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II, otyłość, astma oraz nadciśnienie tętnicze. Do szczególnych właściwości mleka kobiecego zalicza się również działanie przeciwnowotworowe, które zauważa się nie tylko u dzieci, ale także u karmiących matek.

Ekonomicznie i ekologicznie

Karmienie piersią to najtańszy sposób żywienia niemowlęcia. Wystarczy, że przystawisz dziecko do piersi. Oczywiście, w niektórych przypadkach przydadzą się nakładki na sutki lub lanolina na poranione brodawki. Niemniej jednak to nadal mniejszy koszt niż zakup butelek, mleka modyfikowanego i sterylizatora.

Karmienie piersią ma o wiele więcej zalet, których nie sposób wymienić. Dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość mleka w piersiach. W tym mogą pomóc specjalne preparaty, takie jak Femaltiker. Zawarty w nim słód jęczmienny wpływa pozytywnie na produkcję kobiecego pokarmu. Dzięki temu dziecko się najada i regularnie przybiera na wadze.