Naturalne antybiotyki – zdrowe warzywa

17 grudnia 2021, dodał: Magda
Artykuł zewnętrzny

 

W czasie aktywnego zagrożenia rozprzestrzenianiem się infekcji wirusowej warto pamiętać, że ze szkodliwymi wirusami można walczyć nie tylko za pomocą leków, ale także naturalnych „antybiotyków”. Do takich zaliczamy m.in. warzywa i zioła. Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was do zapoznania się bliżej z produktami, które na co dzień używamy w kuchni, ale do tej pory nie zdawaliśmy sobie sprawy jak ich zażywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

naturalne antybiotyki

 

 

W okresie częstych przeziębień, a także gdy istnieje ryzyko zarażenia wirusem, profilaktykę najlepiej powierzyć nie chemikaliom (np. pigułki), ale naturalnym środkom przeciwdrobnoustrojowym. Jest to tani, naturalny i skuteczny sposób na walkę m.in. z przeziębieniem.

Sprawdźmy, które z łatwo dostępnych produktów może przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia. Przedstawiamy produkty, które są dostępne i możliwe do spożycia o każdej porze roku.

 

 

Czosnek

Jest powszechnie dostępny, a o jego dobroczynnych właściwościach wie każdy. Może być stosowany zarówno jako lek zewnętrzny, jak i wewnętrzny.  Jest doskonałym środkiem antyseptycznym. Ze względu na wysoki poziom fitoncydów w roślinie, które są niezbędne do zwalczania wirusów i infekcji, czosnek jest prawdopodobnie najskuteczniejszym środkiem zwalczania różnych wirusów. Ponadto spożywanie czosnku poleca się wszystkim, którzy mają problemy z sercem (czosnek pomaga wzmocnić naczynia krwionośne).

Na co pomaga?

Czosnek niszczy wirusy i bakterie, usuwa pasożyty jelitowe,, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepicy.

Jak stosować?

Dodaj do sałatek lub gotowych posiłków. Można jeść surowy, duszony lub smażony.

Pamiętaj jednak, że czosnek ma bardzo intensywny zapach, po jego konsumpcji zadbaj o higienę jamy ustnej.

 

Polecamy likier czosnkowy na odporność: do przezroczystego szklanego pojemnika wlej trzy litry czerwonego wina, wrzuć do niego 12 ząbków czosnku. Postaw na parapecie na ok. 2 tygodnie. Pij 50-100 ml codziennie podczas przeziębienia.

 

 

Cebula

Wciąż niewiele warzyw jest w stanie tak dobrze walczyć z przeziębieniami i ostrymi infekcjami dróg oddechowych jak cebula.

Cebula. Podobnie jak czosnek zawiera wiele dobroczynnych fitoncydów. Zawiera również przeciwutleniacz – allicynę.

 

Na co pomaga?

Substancje biologicznie czynne, w które bogata jest cebula, pomagają zwiększyć odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę mikrobiologiczną jamy ustnej, aktywują metabolizm, promują hematopoezę i oczyszczanie krwi. Pomaga radzić sobie z przeziębieniem i  niektórymi chorobami skóry.

Sok z cebuli to prawdziwy naturalny antybiotyk. Ogólnie „od siedmiu dolegliwości”.

Kiedy przyjmować?

Do profilaktyki w zimnych porach roku i ogólnie na co dzień – na apetyt i zdrowie. Jego fitoncydy są w stanie zwalczać nie tylko wirusy przeziębienia, ale także drobnoustroje.

Jak stosować?

Cebula jest dobra w każdej postaci – surowa, gotowana, duszona, smażona. Również w postaci soku z miodem (1: 1) do leczenia kaszlu.

 

Na przeziębienie przygotuj syrop z cebuli: obierz dwie białe cebule. Ułóż je warstwowo w słoiku. Każdą z warstw posyp cukrem. Całość przykryj szczelnie i odstaw na kilka godzin. Następnie syrop przelej przez gazę lub sitko i pij po kilka łyżeczek codziennie podczas przeziębienia. Dla wzmocnienia można dodać do naparu czosnek.

 

Bazylia

W Indiach uważana jest za świętą roślinę, która chroni rodzinę przed krzywdą. Chroni również (nie tylko w Indiach) naszą odporność.

Bazylia to prawie uniwersalny naturalny antybiotyk, ma właściwości odkażające i bakteriobójcze oraz chroni organizm przed różnymi infekcjami.

Stosuje się ją przy przeziębieniach, grypie – usuwa flegmę z oskrzeli, łagodzi kaszel. Może obniżać temperaturę, łagodzić bezsenność i napięcie nerwowe.

Jak stosować?

Świeżą dodawaj do sałatek lub gotowych dań w ostatniej chwili, aby nie „zabić” pikantnego aromatu. Możesz również jeść ją zamiast sałatki na kanapce. Pamiętaj jednak, że po zamrożeniu straci ona wszystkie swoje właściwości.

 

Wywar z bazylii pomaga przy zapaleniu migdałków, bólu głowy. Przygotuj 4 łyżki posiekanych liści (mogą być suszone) i zalej je 250 ml wrzącej wody. Gotowy wywar po przestudzeniu można wypić w całości.

 

 

Chrzan

Nazwa tego warzywa korzeniowego wywołuje uśmiech. Nie ma jednak nic do śmiechu, gdy zaczynasz mieć problemy z układem moczowym, boli cię gardło lub kaszel nie ustępuje od ponad miesiąca. Tu na ratunek przychodzi chrzan.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe wynika z zawartości olejku musztardowego i enzymu w jego korzeniu. Podczas wcierania produktu substancje te łączą się i pod wpływem tlenu tworzą olej allilowy, który zabija i hamuje wzrost i rozwój bakterii oraz mikroskopijnych grzybów.

Znany ze swoich właściwości leczniczych od dawien dawna. Chrzan zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego, karotenu, witamin z grupy B, potasu, wapnia

Kiedy przyjmować?

Na kaszel, zapalenie oskrzeli, ból gardła, zapalenie tchawicy i zapalenie oskrzeli.

Jak  stosować?

Jedz  jako przekąskę, np. w słupkach  lub zrób nalewkę: jedną łyżkę startego chrzanu i trzy łyżki miodu.  Taką mieszankę zjadaj po łyżeczce trzy razy dziennie.

Przepis na syrop z chrzanu. 100 g świeżego, ale utartego chrzanu mieszamy z 1/2 szklanki ugotowanej, przestudzonej wody. Całość pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie powstanie sok. Następnie dodajemy 100 g miodu, syropu lub osłodzonego soku owocowego. Wymieszany pijemy 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Pomaga przy kaszlu i nieżytach dróg oddechowych.

W artykule napisaliśmy o pozytywnym działaniu wskazanych składników naszej codziennej diety. Należy pamiętać, że jak każdy „antybiotyk” niesie za sobą skutki uboczne, a więc jeśli jesteś uczulony na któryś ze wskazanych produktów albo z innych względów nie powinnaś go przyjmować przed stosowaniem naszych porad zasięgnij opinii lekarza.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...