W czasie aktywnego zagrożenia rozprzestrzenianiem się infekcji wirusowej warto pamiętać, że ze szkodliwymi wirusami można walczyć nie tylko za pomocą leków, ale także naturalnych „antybiotyków”. Do takich zaliczamy m.in. warzywa i zioła. Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was do zapoznania się bliżej z produktami, które na co dzień używamy w kuchni, ale do tej pory nie zdawaliśmy sobie sprawy jak ich zażywanie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
W okresie częstych przeziębień, a także gdy istnieje ryzyko zarażenia wirusem, profilaktykę najlepiej powierzyć nie chemikaliom (np. pigułki), ale naturalnym środkom przeciwdrobnoustrojowym. Jest to tani, naturalny i skuteczny sposób na walkę m.in. z przeziębieniem.
Sprawdźmy, które z łatwo dostępnych produktów może przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia. Przedstawiamy produkty, które są dostępne i możliwe do spożycia o każdej porze roku.
Czosnek
Jest powszechnie dostępny, a o jego dobroczynnych właściwościach wie każdy. Może być stosowany zarówno jako lek zewnętrzny, jak i wewnętrzny. Jest doskonałym środkiem antyseptycznym. Ze względu na wysoki poziom fitoncydów w roślinie, które są niezbędne do zwalczania wirusów i infekcji, czosnek jest prawdopodobnie najskuteczniejszym środkiem zwalczania różnych wirusów. Ponadto spożywanie czosnku poleca się wszystkim, którzy mają problemy z sercem (czosnek pomaga wzmocnić naczynia krwionośne).
Na co pomaga?
Czosnek niszczy wirusy i bakterie, usuwa pasożyty jelitowe,, obniża ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepicy.
Jak stosować?
Dodaj do sałatek lub gotowych posiłków. Można jeść surowy, duszony lub smażony.
Pamiętaj jednak, że czosnek ma bardzo intensywny zapach, po jego konsumpcji zadbaj o higienę jamy ustnej.
Polecamy likier czosnkowy na odporność: do przezroczystego szklanego pojemnika wlej trzy litry czerwonego wina, wrzuć do niego 12 ząbków czosnku. Postaw na parapecie na ok. 2 tygodnie. Pij 50-100 ml codziennie podczas przeziębienia.
Cebula
Wciąż niewiele warzyw jest w stanie tak dobrze walczyć z przeziębieniami i ostrymi infekcjami dróg oddechowych jak cebula.
Cebula. Podobnie jak czosnek zawiera wiele dobroczynnych fitoncydów. Zawiera również przeciwutleniacz – allicynę.
Na co pomaga?
Substancje biologicznie czynne, w które bogata jest cebula, pomagają zwiększyć odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę mikrobiologiczną jamy ustnej, aktywują metabolizm, promują hematopoezę i oczyszczanie krwi. Pomaga radzić sobie z przeziębieniem i niektórymi chorobami skóry.
Sok z cebuli to prawdziwy naturalny antybiotyk. Ogólnie „od siedmiu dolegliwości”.
Kiedy przyjmować?
Do profilaktyki w zimnych porach roku i ogólnie na co dzień – na apetyt i zdrowie. Jego fitoncydy są w stanie zwalczać nie tylko wirusy przeziębienia, ale także drobnoustroje.
Jak stosować?
Cebula jest dobra w każdej postaci – surowa, gotowana, duszona, smażona. Również w postaci soku z miodem (1: 1) do leczenia kaszlu.
Na przeziębienie przygotuj syrop z cebuli: obierz dwie białe cebule. Ułóż je warstwowo w słoiku. Każdą z warstw posyp cukrem. Całość przykryj szczelnie i odstaw na kilka godzin. Następnie syrop przelej przez gazę lub sitko i pij po kilka łyżeczek codziennie podczas przeziębienia. Dla wzmocnienia można dodać do naparu czosnek.
Bazylia
W Indiach uważana jest za świętą roślinę, która chroni rodzinę przed krzywdą. Chroni również (nie tylko w Indiach) naszą odporność.
Bazylia to prawie uniwersalny naturalny antybiotyk, ma właściwości odkażające i bakteriobójcze oraz chroni organizm przed różnymi infekcjami.
Stosuje się ją przy przeziębieniach, grypie – usuwa flegmę z oskrzeli, łagodzi kaszel. Może obniżać temperaturę, łagodzić bezsenność i napięcie nerwowe.
Jak stosować?
Świeżą dodawaj do sałatek lub gotowych dań w ostatniej chwili, aby nie „zabić” pikantnego aromatu. Możesz również jeść ją zamiast sałatki na kanapce. Pamiętaj jednak, że po zamrożeniu straci ona wszystkie swoje właściwości.
Wywar z bazylii pomaga przy zapaleniu migdałków, bólu głowy. Przygotuj 4 łyżki posiekanych liści (mogą być suszone) i zalej je 250 ml wrzącej wody. Gotowy wywar po przestudzeniu można wypić w całości.
Chrzan
Nazwa tego warzywa korzeniowego wywołuje uśmiech. Nie ma jednak nic do śmiechu, gdy zaczynasz mieć problemy z układem moczowym, boli cię gardło lub kaszel nie ustępuje od ponad miesiąca. Tu na ratunek przychodzi chrzan.
Działanie przeciwdrobnoustrojowe wynika z zawartości olejku musztardowego i enzymu w jego korzeniu. Podczas wcierania produktu substancje te łączą się i pod wpływem tlenu tworzą olej allilowy, który zabija i hamuje wzrost i rozwój bakterii oraz mikroskopijnych grzybów.
Znany ze swoich właściwości leczniczych od dawien dawna. Chrzan zawiera dużą ilość kwasu askorbinowego, karotenu, witamin z grupy B, potasu, wapnia
Kiedy przyjmować?
Na kaszel, zapalenie oskrzeli, ból gardła, zapalenie tchawicy i zapalenie oskrzeli.
Jak stosować?
Jedz jako przekąskę, np. w słupkach lub zrób nalewkę: jedną łyżkę startego chrzanu i trzy łyżki miodu. Taką mieszankę zjadaj po łyżeczce trzy razy dziennie.
Przepis na syrop z chrzanu. 100 g świeżego, ale utartego chrzanu mieszamy z 1/2 szklanki ugotowanej, przestudzonej wody. Całość pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie powstanie sok. Następnie dodajemy 100 g miodu, syropu lub osłodzonego soku owocowego. Wymieszany pijemy 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Pomaga przy kaszlu i nieżytach dróg oddechowych.
W artykule napisaliśmy o pozytywnym działaniu wskazanych składników naszej codziennej diety. Należy pamiętać, że jak każdy „antybiotyk” niesie za sobą skutki uboczne, a więc jeśli jesteś uczulony na któryś ze wskazanych produktów albo z innych względów nie powinnaś go przyjmować przed stosowaniem naszych porad zasięgnij opinii lekarza.