Natka pietruszki właściwości dla zdrowia. Czy są jakieś przeciwwskazania do jej spożywania?

14 października 2024, dodał: dietetyk medyczny

Czy wiesz, że zielona pietruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów? Małe, niepozorne zielone listki pietruszki dostarczą ci żelaza, wapnia, fosforu i wielu witamin (głównie C), dlatego warto wzbogacić nią potrawy, posypując nią sosy, zapiekanki, zupy czy dodając posiekane liście do past kanapkowych.

Liście pietruszki są znacznie bogatsze niż jej korzeń i mają zdecydowanie szersze zastosowanie. Nie znalazłam również żadnego pejoratywnego ich znaczenia. Zawierają sporo witaminy  C, witaminy A oraz E, ponadto żelazo i fosfor.

natka pietruszki

Zielona pietruszka ma właściwości moczopędne i dezynfekcyjne, dlatego może być stosowana w leczeniu chorób dróg moczowych. Napar lub wywar z liści pietruszki poprawia krążenie krwi, stąd jest pomocny w przypadkach anemii oraz w dolegliwościach wątroby. Taki napar można też stosować w dolegliwościach reumatycznych, niestrawnościach, wzdęciach, czy przy bolesnym miesiączkowaniu. Zmiażdżone liście stosowane są przy trudno gojących się ranach, łagodzą również opuchliznę. W celu odświeżenia oddechu zaleca się żucie liści pietruszki. Dobrym sposobem na wzbogacenie diety w witaminy jest sporządzenie soku z liści pietruszki, do smaku warto dorzucić do sokowirówki także inne warzywa:

Liście zielonej pietruszki, seler naciowy, różne rodzaje sałat, szpinak a także pokrzywę, mniszek. Na osłodę można dodać dojrzałe jabłko.

Zastosowanie w technologii gastronomicznej zielonej pietruszki

Jako przyprawa jest stosowana bardzo szeroko: do zup, sosów, potraw pieczonych i zapiekanych, duszonych, gotowanych, smażonych; do dań mięsnych, rybnych i jarskich. Odmiana liściowa (tzw. ozdobna) stosowana jest również w celach dekoracyjnych, do dań garmażeryjnych.

Zielona pietruszka nie może być spożywania w dużych dawkach w czasie ciąży, gdyż zawarte w niej olejki eteryczne mogą powodować skurcze macicy co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia. Duże spożycie przez dłuższy czas może być również przyczyną podrażnień przewodu pokarmowego lub nerek.Rzadko dziś używane powiedzenie „skrobać komuś pietruszkę” wiąże się z faktem, że warzywo to uznawane jest za afrodyzjak. Powiedzenie to stosowane jest w przypadku niezamężnych kobiet i oznacza brak powodzenia u mężczyzn lub (co gorsza) staropanieństwo.

Justyna Marszałkowska-Jakubik- dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Jaką herbatę podawać dziecku?

  2. Mity na temat cholesterolu

  3. Czy powinniśmy jeść ryby?

  4. Dlaczego kobiety żyją dłużej?

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wystrój kuchni
U mnie jest parę dużych urządzeń, one spokojnie by weszły do kredensu i zostałoby...
Czy warto znać płeć dziecka przed p…
Ja nie słyszałam, żeby ktoś znajomy nie chciał poznać wcześniej, czy będzie córka czy syn...
Kulinarne wpadki
Ja bym nie pogardziła takim rosołem, ciekawy smak mają grzyby.
Super cera bez zmarszczek
Ponoć olejki są świetne na zachowanie młodości cery....