Napoleonka czarno – biała

24 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Polecam ,napoleonka smakuje wyśmienicie i pięknie się kroi(maczamy nóż w gorącej wodzie.

2 litry mleka
1 masło roślinne 250 gram
4 budynie waniliowe bez cukru
4 budynie czekoladowe bez cukru
16 łyżek cukru
10 paczek herbatników po 50 gram każda
1 tabliczka czekolady z orzechami 100 gram
2 galaretki pomarańczowe

Mleko rozlać do 2 garnków po 1 litrze do każdego,budynie wsypać do 2 niskich szerokich słoików(czekoladowe osobno,waniliowe osobno).
Do proszku budyniowego czekoladowego i waniliowego,dodać po 8 łyżek cukru.Odlać z każdego garnka po 1/2 litra mleka i dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
Zagotować mleko do budyniu czekoladowego dodać 1/2 masła roślinnego,wlać budyń  i mieszając ugotować na gęsto.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć warstwą herbatników,wylać gorący budyń czekoladowy,dokładnie wygładzić żeby było równo.Ułożyć na gorący budyń warstwę herbatników i dobrze docisnąć.
Wstawić mleko do budyniu waniliowego ,włożyć 1/2 masła roślinnego i zagotować,dokładnie wymieszać rozrobiony proszek budyniowy ,wlać do gotującego mleka i ugotować na gęsto,wyłożyć na warstwę herbatników,dokładnie wygładzić i znów ułożyć warstwę herbatników,dokładnie docisnąć.
Wystawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Czekoladę z orzechami zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wod(4 szklanki po 200ml)odstawić do lekkiego stężenia.
Chłodną napoleonkę posypać tartą czekoladą, polać łyżką tężejącą galaretką, odstawić do zastygnięcia.
Smacznego.

file1267032155