Romans Węża z makaronem nitki

24 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

czyli pikantna zupa w chińskim stylu

35 dkg pieczeniowej wołowiny

1 duża cebula

6 łyżek ciemnego sosu sojowego

1,5 l wody

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

5 dkg białej części pora

1 duży ziemniak

30 dkg wędzonego boczku

5 dkg słodkiej czerwonej papryki

5 ząbków czosnku

10 konserwowych kasztanów wodnych

10 dkg konserwowych pędów bambusa

1 konserwowa papryczka chilli

5 łyżek kiełków fasoli mung

6 konserwowych mini kolb kukurydzy

1 łyżka sosu chilli-czosnkowego

1 łyżka suszonej natki pietruszki

½ szklanki soku pomidorowego

1 szczypta cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

5 dkg suchego makaronu Tao Tao nitki

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w dużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na ciemnobrązowy kolor. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i wodę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Boczek pokroić w drobne paseczki, wytopić na patelni, odlać tłuszcz, boczek wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, pora w plasterki, dodać do zupy. Gotować 10 minut. Ziemniaka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. Posolić.  Gotować kolejne 15 minut. Świeżą paprykę pokroić w paseczki, czosnek i chilli w plasterki, każdą kolbę kukurydzy podzielić na 3 części. Dodać wszystko do zupy wraz z pędami bambusa, sosem chilli-czosnkowym, kasztanami i kiełkami. Doprowadzić do wrzenia. Makaron przesiekać i również dodać do zupy razem z sokiem pomidorowym. Wsypać cukier.  Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody. Wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Na końcu dodać natkę.

Smacznego!

file1267022880



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz