Chyba każda z nas dba o swój wygląd zewnętrzny. Nie powinniśmy więc zapominać również o dbaniu o nasz organizm wewnątrz. Głównym powodem oczyszczania są toksyny, które nieustannie gromadzą się w naszym ciele. Nagromadzenie się toksyn może powodować nieprawidłowe działanie narządów.
Sok z buraków
Buraki działają na organizm jak salon urody – jedząc je leczymy oczy, włosy i skórę. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę i zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Burak działa krwiotwórczo i oczyszcza krew, reguluje trawienie, mineralizuje organizm, działa przeciw nowotworom, białaczce i próchnicy kości, pobudza czynności nerek i układu limfatycznego , wzmacnia perystaltykę jelit, wpływa dobrze na nerki, wątrobę, pęcherzyk żółciowy i śledzionę , wytraca z organizmu kwas moczowy. Obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy.
To jednak z najlepszych opcji przy usuwaniu toksyn z krwi. Wystarczy, że umyjesz i potniesz na mniejsze kawałki 2 buraki i zblendujesz. Dodaj botwinkę oraz odrobinę wody. Pij sok rano na pusty żołądek.
Napar z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski jest bowiem jednym z najwspanialszych ziół o wielu zastosowaniach. Zawiera gorzką taraksycynę, nieco olejku lotnego i garbniki oraz związki trójterpenowe. Stosowany jest od dawna w tradycyjnej medycynie europejskiej – już księgi zielarskie średniowiecza udokumentowały jego lecznicze zastosowanie. Do aptek został wprowadzony w XII i XIV wieku jako preparat pomocniczy w chorobach wątroby, woreczka żółciowego, nerek, skóry i w profilaktyce cukrzycy.
Posiada silne działanie oczyszczające i jest stosowany od wieków. Idealnie poprawia przepływ płynów w organizmie a także eliminuje toksyny. Napar z mniszka lekarskiego jest całkowicie bezpieczny i skuteczny przy oczyszczaniu krwi.
Dzisiaj niesamowitą popularnością cieszą się wiosenne kuracje oczyszczające, a mniszek nadaje się do tego celu znakomicie. Dietetycy zalecają codziennie przez 2 tygodnie przed lekką i wczesną kolacją zjadać po 3 łyżki usiekanego świeżego (liście i korzenie) mniszka, ewentualnie przyprawionego sokiem z cytryny. Rezultaty wzmacniające i oczyszczające organizm daje także picie świeżego soku z mniszka. Oprócz działania odtruwającego i oczyszczającego, mniszek normuje problemy z trawieniem i sprzyja odchudzaniu.
Czerwone wino i czosnek
Zapewne każda z Was słyszała, że wino to napój Bogów? Nie bez powodu cieszy się taką sławą. Posiada właściwości lecznicze, dezynfekujące oraz dietetyczne. Już w starożytności mieszkańcy pili wino dla poprawy zdrowia. Miąższ winogron zawiera wodę winogronową obfitującą w oligoelementy. Ten naturalny koktajl witamin i składników mineralnych. Uczestniczą one w procesach metabolicznych komórek, odnowy komórkowej, regeneracji wszystkich warstw skóry, wpływają na zmniejszenie przebarwień skórnych, gojenie ran i łagodzenie podrażnień, stanowią ochronę przed szkodliwymi czynnikami wewnątrz – i zewnątrzpochodnymi.
Te mocne połączenie z pewnością pobudzi Twój metabolizm i pomoże go oczyścić. Dodatkowo zlikwiduje nadmiar tłuszczu i oraz soli. Do jego przygotowania potrzebne będzie: 12 ząbków czosnku oraz 500ml czerwonego wina. Czosnek należy obrać i pokroić a następnie zalać w słoiku winem. Zamknij go szczelnie i postaw w słonecznym miejscu przykładowo na parapecie. Po dwóch tygodniach przecedź napój i pij jedną łyżkę trzy razy dziennie przez miesiąc.
Napar z pokrzywy
Pokrzywa działa moczopędnie oraz oczyszczająco. Napar z pokrzywy eliminuje toksyczne substancje we krwi a dodatkowo idealnie nadaje się przy chorobach nerek oraz wątroby.
Pokrzywa zawiera serotoninę poprawiającą nastrój, sole mineralne, wit. E, C, B1, K, a także potrzebne nam mikroelementy fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, jod, krzem, siarkę. Wspomaga przemianę materii, uzupełnia niedobór enzymów, pobudza produkcję erytrocytów. Pokrzywa przyczynia się także do usuwania nadmiaru wody z organizmu, a co za tym idzie zmniejsza częstotliwość pojawiania się obrzęków. Picie naparów z tego zioła zalecane jest także chorym na anemię, ponieważ przyśpiesza budowę krwinek czerwonych.
Herbata z pokrzywy wspomaga leczenie zakażeń dróg moczowych, wspomaga naturalną pracę dróg żółciowych i wątroby, poprawia perystaltykę jelit, bardzo dobrze wpływa na przemianę materii, przyspiesza eliminowanie z krwiobiegu chlorków i mocznika. Jej picie zalecane jest szczególnie w okresie przeziębień.