Napój wielokwiatowy
Artykuł zewnętrzny
Napój wielokwiatowy
Pora wyrobu – cały sezon kwitnienia roślin zielarskich
Składniki:
0,5 – 0,75 l płatków, koszyczków lub kiści kwiatów (kompozycje po 3 gatunki)
60 – 70 dkg cukru
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
4,5 l wody
60 – 70 dkg cukru
sok i skórka z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
4,5 l wody
Przygotowanie:
Do produkcji takich napojów nadają się kwiaty o dużej zawartości olejków eterycznych lub barwników, pachnące, a także takie, które wykorzystuje się jako surowiec zielarski. Najlepiej łączyć gatunki uzupełniając ich właściwości, np. kwiaty koniczyny, kwiat akacji, płatki wczesnej dzikiej róży. Kwiaty zbierać w pełni rozkwitu, w suche, słoneczne dni. Ułożyć w naczyniu o poj. min. 5 l. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet, rozpuścić cukier (ilość – wg upodobań). Dobrze ciepłą mieszaniną zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać, przecisnąć przez płótno, rozlać do sterylnych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Pełną jakość osiąga po 10 – 14 dniach.