Nalewka z daktyli prosto z Egiptu

15 lutego 2011,
dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2kg świeżych daktyli,

2 kg cukru pudru,

2 litry spirytusu,

2 litry przegotowanej wody

Daktyle dokładnie wytrzeć ściereczką, wydrylować, pokroić w paski, wrzucić do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zakryć, zostawić na 10 – 12 dni. Zagotować syrop z cukru i wody, odszumować, przestudzić, wlać do gąsiorka, przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, aby płyny dobrze się wymieszały i zostawić na następne 10 – 12 dni, po czym przefiltrować przez gazę, wlać do gąsiorka i zostawić na 4 – 6 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek. Powinna w butelkach leżakować co najmniej 3 – 4 miesiące. Im dłużej, tym staje się lepsza.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.