Nalewka z daktyli prosto z Egiptu
Artykuł zewnętrzny
składniki:
2kg świeżych daktyli,
2 kg cukru pudru,
2 litry spirytusu,
2 litry przegotowanej wody
Daktyle dokładnie wytrzeć ściereczką, wydrylować, pokroić w paski, wrzucić do gąsiorka, zalać spirytusem, szczelnie zakryć, zostawić na 10 – 12 dni. Zagotować syrop z cukru i wody, odszumować, przestudzić, wlać do gąsiorka, przykryć, mocno potrząsnąć gąsiorkiem, aby płyny dobrze się wymieszały i zostawić na następne 10 – 12 dni, po czym przefiltrować przez gazę, wlać do gąsiorka i zostawić na 4 – 6 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek. Powinna w butelkach leżakować co najmniej 3 – 4 miesiące. Im dłużej, tym staje się lepsza.