Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– jajka – 2 sztuki
– Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr – 1 opakowanie
– woda – 0,5 szklanki
– mąka – 1 szklanka
– mleko – 0,5 szklanki
– olej – 2 łyżki
– sól – 1 szczypta
– szpinak świeży – 250 g
– czosnek – 2 ząbki
– ser pleśniowy – 125 g
– świeżo mielony czarny pieprz
– masło – 1 łyżka
– woda – 300 ml
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce zrób masę na naleśniki. Do przesianej mąki, wbij jaja, wlej olej, wodę i mleko. Wszystkie składniki wymieszaj.
2. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż cienkie naleśniki.
3. Na osobnej patelni obsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszklą, dodaj do nich szpinak i trochę pieprzu. Całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokruszony pleśniowy ser.
4. W 300 ml wody rozprowadź i zagotuj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami. Otrzymasz gęsty i aromatyczny sos.
5. Na środku każdego naleśnika połóż nieco farszu i ciasno wszystkie zawiń brzegi ciasta do środka. Gotowego naleśnika obsmaż na patelni z obu stron. Podrumienione naleśniki podawaj z sosem serowym.