Naleśniki z musem gruszkowym i czekoladą
Artykuł zewnętrzny
Składniki na około 8 naleśników:
- 2 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki mleka
- troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
- 1 jajko (można dodać 2)
- czekolada ( u mnie w słoiczku)
- 4 -6 dużych gruszek
- olej do smażenia
Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką, cukrem waniliowym i pudrem. Na końcu dodawać wodę – ilość tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
Gruszki umyć, obrać i włożyć do rondelka, do którego nalać wcześniej troszkę wody i gruszki dusić na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Po ostygnięciu gruszki zblenderować. Ja pól naleśnika smarowałam czekoladą, a drugą połowę musem gruszkowym. Zawijałam w rulonik i na wierzch cynamon. :))