Naleśniki francuskie crepes Suzette – przepyszny deser!

15 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o naleśnikach po francusku? Czym się wyróżniają i jaka jest ich historia? Zobaczcie kilka ciekawostek oraz oczywiście przepis na przepyszne naleśniki.

Co nieco o naleśnikach po francusku

Tak naprawdę nie ma konkretnej daty, kiedy ktoś po raz pierwszy zjadł pysznego naleśnika. Wiemy natomiast, że znane już były w Starożytności i Chinach. Wykonywano je z ciasta ryżowego w połączeniu z warzywami. Następnie naleśniki powędrowały na Bliski Wschód oraz do Europy. Czy wiecie skąd wzięła się nazwa naleśników? Otóż ktoś połączył słowa – nalewać i maślanka. Skąd maślanka? Początkowe przepisy zawierały właśnie ją, aby zyskały kwaśny smak. Teraz wybieramy jednak bardziej słodkie wersje z dodatkiem cukru pudru, czekolady czy powideł. Oczywiście naleśniki to nie tylko słodycz, bowiem można tylko zmienić składniki na mięso czy warzywa i już mamy wytrawne danie.

Naleśniki zyskały sławę głównie przez swoją prostotę i szybkość w przygotowaniu. We Francji nazywa się je crepes, we Włoszech są to crespelle a w Rosji bliny. Jednak to te francuskie są nam najbardziej bliskie, bo zawierają mąkę pszenną, jajka oraz mleko, a kształtem przypominają koło. Francuzi dodatkowo dodają jeszcze kilka kropli cytryny oraz swój oryginalny płonący likier z gorzkiej pomarańczy.

Przepis na francuskie naleśniki

 

Ciasto na naleśniki 

  • 500 ml mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • puszka mleka kokosowego 400 g
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 300 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki kokosowych wiórków

Pomarańczowy syrop

  • sok z 4 pomarańczy, około 300 ml
  • kilka plasterków pomarańczy, filetowane
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z ciasta miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodaj dopiero mak oraz wiórki kokosowe. Naleśniki smażymy po obu stronach  i odstawiamy do wystudzenia. Teraz przyszła pora na syrop. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go na patelnię, następnie zagotuj sok z dodatkiem cukru. W momencie bulgotania dodaj naleśniki i obtocz je w sosie  oraz plastry pomarańczy. Teraz dodaj rum i całość podpal. Poczekaj aż ogień zgaśnie i rum się do końca wypali po czym podawaj z ulubionymi dodatkami lub lodami czy cukrem pudrem.