Naleśnik na różne sposoby
Artykuł zewnętrzny
Naleśniki nie jedno mają imię. Można przyrządzać je na różne sposoby, gdyż są bardzo proste w przyrządzeniu wystarczy mieć inwencję twórczą i chęć do podjęcia próby wykonania ich.
Naleśniki mogą być wegetariańskie, na słodko, z twarożkiem, mięsne. Podaje się je o każdej porze dnia.
Przykładowe przepisy:
Naleśniki na słodko
składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- szklanka wody (by były puszyste: gazowanej)
- odrobinę cukru waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
Ciasto wyrobić i smażyć aż się zarumieni
nadzienie:
- serek homogenizowany
- maliny
- czekolada do smarowania nutella
Naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym posypać malinami, zwinąć i posmarować delikatnie czekoladą
Naleśniki wegetariańskie
składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- szklanka wody (by były puszyste: gazowanej)
farsz:
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- pół kubka jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki przyprawy apetita tzatziki
Przygotowanie:
Ciasto wyrobić i smażyć aż się zarumieni. Składniki farszu wymieszać ze sobą.
Farsz rozłożyć na ciasto i zwinąć naleśniki