Najzdrowsze nalewki – przepisy

Avatar photo
16 czerwca 2024,
dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Nalewki, to nie tylko rodzaj trunku, ale również i napój wykazujący właściwości zdrowotne. Zobaczcie, dlaczego warto po nie sięgać oraz poznajcie ciekawe przepisy.

Co nieco o nalewkach

Są to napoje alkoholowe z wyciągiem roślinnym. Zazwyczaj tworzy się je z korzeni, ziół, kwiatów lub owoców. Do tego dochodzi miód, cukier lub inny słodzik. Zawartość etanolu wynosi nie więcej niż 50 %. Rzadko można spotkać takie z zawartością 60 lub 80 %.  Od bardzo dawna, nalewki używa się jako środek o działaniu prozdrowotnym. Najczęściej spotyka się nalewki z malin, wiśni, czereśni, aronii lub jeżyn. Rzadziej spotkacie smak szałwii lub mięty. Dzięki możliwości mieszania składników do woli, możecie otrzymać aromat do ciast, deserów lub olejek eteryczny.

Mieszanka owoców i ziół sprawia, że te trunki zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Oczywiście właściwości zdrowotne będą się różniły w zależności od rodzaju użytych roślin. Jednak zazwyczaj w nalewkach znajdziecie magnez, potas i wiele innych składników pomagających w schorzeniach. Dodatkowo nalewki rozszerzają naczynia krwionośne, rozgrzewają, a nawet uśmierzają ból.

Domowe nalewki

Najczęściej stosuje się nalewki w celu leczenia dolegliwości trawiennych. Pomagają w tym napary ziołowe, które dodatkowo usprawniają procesy metaboliczne. Co więc warto dodawać do nalewek?

  • wyciąg z melisy – reguluje pracę układu pokarmowego, zwiększa wydzielanie się soku żołądkowego
  • koper włoski – niweluje wzdęcia i uczucie pełności po jedzeniu
  • napar z mięty pieprzowej – reguluje pracę soków żołądkowych i żółci
  • wyciąg z mniszka lekarskiego – oczyszcza organizm z toksyn
  • ostropest plamisty – usprawnia pracę wątroby
  • liście strączyńca – przeczyszczają i pomagają w zaparciu
  • rumianek – zapobiega wzdęciom, uczuciu pełności oraz nadmiernej fermentacji w jelitach
  • dziurawiec – reguluje pracę układu pokarmowego

Z  wiśni i aronii

Owoce te doskonale zwalczają przeziębienie, dzięki wysokiej dawce witaminy C. Dodatkowo zawierają cynk, który zwiększa odporność organizmu, zwalcza wirusy, wykazuje działanie przeciwzapalne i likwiduje gorączkę. Z kolei wiśnie pobudzają pracę żołądka i usprawniają procesy trawienne.

Co kupić?

  • 1,5 kg aronii
  • 300 liści wiśni
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 1 l spirytusu

Przygotowanie:

Owoce aronii umyjcie i włóżcie razem z liśćmi wiśni do garnka. Całość zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Następnie na małym ogniu gotujcie 40 minut. Po tym czasie usuńcie owoce i liście (warto przelać przez sitko). Dodajcie cukier, kwas cytrynowy i odstawcie do rozpuszczenia oraz wystygnięcia. Dodajcie spirytus i gotowe.

Z żurawiny

Żurawina zawiera proantocyjanidyny typu A (tzw. PAC), które zapobiegają przyleganiu bakterii E. coli do nabłonka pęcherza moczowego. Dzięki temu chronią organizm przed infekcjami dróg moczowych. Jedną z najważniejszych właściwości żurawiny jest silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które żurawina zawdzięcza takim składnikom jak antocyjany i flawonoidy. Dodatkowo chroni serce oraz działa przeciwnowotworowo.

Co kupić?

  • żurawina 0,5 kg
  • alkohol o mocy 65-70%  500 ml (200 ml wody i 300 ml spirytusu / spirytus i wódka 1:1)
  • 100 g cukru
  • słoik

Przygotowanie:

Żurawinę delikatnie ugniećcie. Włóżcie do słoika i zalejcie alkoholem, aby całość przykryć. Zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie dolejcie alkoholu do pełna i dodajcie cukier. Kiedy się rozpuści odcedźcie nalewkę i przechowujcie w butelkach w ciemnym miejscu. Im dłużej będzie leżakować, tym lepszy uzyska smak.

Z winogron

Składniki zawarte w winogronach chronią organizm przed rakiem, chorobami oczu, układu krążenia. Dodatkowo zwalczają wolne rodniki i usprawniają pracę naczyń krwionośnych. Ponadto w winogronach znajdziecie potas oraz mnóstwo innych witamin czy minerałów.

Co kupić?

  • 1 kg dowolnych winogron
  • 750 ml wódki
  • 400 g cukru

Przygotowanie:

Winogrona umyjcie i oderwijcie ogonki. Następnie zalejcie je w słoiku wódką i odstawcie w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie przelejcie alkohol do innego słoika, a winogrona zasypcie cukrem. Codziennie potrząsajcie nimi, do momentu aż cukier się rozpuści. Może to zająć do tygodnia. Wtedy dolejcie odstawiony wcześniej alkohol  i całość wymieszajcie. Po tym przefiltrujcie nalewkę i przelejcie do wybranych butelek. Teraz musicie poczekać 3 miesiące, aby była gotowa do degustacji.

Z pigwy

Co kupić?

  • 1 litr wódki
  • 1 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Pigwę umyjcie oraz pozbądźcie się gniazda. Następnie pokrójcie ją na kawałki i całość zasypcie cukrem. Odstawcie na trzy dni. Po tym czasie dodajcie wódkę i odczekajcie miesiąc. Pamiętajcie, aby co kilka dni potrząsać naczyniem. Na końcu odcedźcie nalewkę i przelejcie do butelek. Optymalny czas leżakowania wynosi 5 miesięcy.

Przeciwwskazania

Jak już wiecie domowe nalewki posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jednak koniecznie trzeba zachować umiar w ich przyjmowaniu. Nie wolno pić więcej niż 50 ml nalewki na dobę. W przeciwnym razie zamiast leczyć, będzie zwiększać symptomy chorób lub nawet przyczyni się to do powstania nowych. Nadmiar etanolu w diecie może doprowadzić do uzależnienia, uszkodzenia nerek, wątroby oraz wielu innych organów. Ponadto, jest to realne zagrożenie dla osób z cukrzycą czy wrzodami. Pamiętajcie więc, aby korzystać z dobrodziejstw nalewek z umiarem oraz rozsądkiem.

 

zobacz również:

Rozgrzewające nalewki na jesienne wieczory

Ziołowe nalewki domowe najzdrowsze – różne przepisy!

Domowe nalewki – 5 przepisów

Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.