Najzdrowsze nalewki – przepisy

16 czerwca 2024, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Nalewki, to nie tylko rodzaj trunku, ale również i napój wykazujący właściwości zdrowotne. Zobaczcie, dlaczego warto po nie sięgać oraz poznajcie ciekawe przepisy.

Co nieco o nalewkach

Są to napoje alkoholowe z wyciągiem roślinnym. Zazwyczaj tworzy się je z korzeni, ziół, kwiatów lub owoców. Do tego dochodzi miód, cukier lub inny słodzik. Zawartość etanolu wynosi nie więcej niż 50 %. Rzadko można spotkać takie z zawartością 60 lub 80 %.  Od bardzo dawna, nalewki używa się jako środek o działaniu prozdrowotnym. Najczęściej spotyka się nalewki z malin, wiśni, czereśni, aronii lub jeżyn. Rzadziej spotkacie smak szałwii lub mięty. Dzięki możliwości mieszania składników do woli, możecie otrzymać aromat do ciast, deserów lub olejek eteryczny.

Mieszanka owoców i ziół sprawia, że te trunki zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Oczywiście właściwości zdrowotne będą się różniły w zależności od rodzaju użytych roślin. Jednak zazwyczaj w nalewkach znajdziecie magnez, potas i wiele innych składników pomagających w schorzeniach. Dodatkowo nalewki rozszerzają naczynia krwionośne, rozgrzewają, a nawet uśmierzają ból.

Domowe nalewki

Najczęściej stosuje się nalewki w celu leczenia dolegliwości trawiennych. Pomagają w tym napary ziołowe, które dodatkowo usprawniają procesy metaboliczne. Co więc warto dodawać do nalewek?

  • wyciąg z melisy – reguluje pracę układu pokarmowego, zwiększa wydzielanie się soku żołądkowego
  • koper włoski – niweluje wzdęcia i uczucie pełności po jedzeniu
  • napar z mięty pieprzowej – reguluje pracę soków żołądkowych i żółci
  • wyciąg z mniszka lekarskiego – oczyszcza organizm z toksyn
  • ostropest plamisty – usprawnia pracę wątroby
  • liście strączyńca – przeczyszczają i pomagają w zaparciu
  • rumianek – zapobiega wzdęciom, uczuciu pełności oraz nadmiernej fermentacji w jelitach
  • dziurawiec – reguluje pracę układu pokarmowego

Z  wiśni i aronii

Owoce te doskonale zwalczają przeziębienie, dzięki wysokiej dawce witaminy C. Dodatkowo zawierają cynk, który zwiększa odporność organizmu, zwalcza wirusy, wykazuje działanie przeciwzapalne i likwiduje gorączkę. Z kolei wiśnie pobudzają pracę żołądka i usprawniają procesy trawienne.

Co kupić?

  • 1,5 kg aronii
  • 300 liści wiśni
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 1 l spirytusu

Przygotowanie:

Owoce aronii umyjcie i włóżcie razem z liśćmi wiśni do garnka. Całość zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia. Następnie na małym ogniu gotujcie 40 minut. Po tym czasie usuńcie owoce i liście (warto przelać przez sitko). Dodajcie cukier, kwas cytrynowy i odstawcie do rozpuszczenia oraz wystygnięcia. Dodajcie spirytus i gotowe.

Z żurawiny

Żurawina zawiera proantocyjanidyny typu A (tzw. PAC), które zapobiegają przyleganiu bakterii E. coli do nabłonka pęcherza moczowego. Dzięki temu chronią organizm przed infekcjami dróg moczowych. Jedną z najważniejszych właściwości żurawiny jest silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które żurawina zawdzięcza takim składnikom jak antocyjany i flawonoidy. Dodatkowo chroni serce oraz działa przeciwnowotworowo.

Co kupić?

  • żurawina 0,5 kg
  • alkohol o mocy 65-70%  500 ml (200 ml wody i 300 ml spirytusu / spirytus i wódka 1:1)
  • 100 g cukru
  • słoik

Przygotowanie:

Żurawinę delikatnie ugniećcie. Włóżcie do słoika i zalejcie alkoholem, aby całość przykryć. Zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie dolejcie alkoholu do pełna i dodajcie cukier. Kiedy się rozpuści odcedźcie nalewkę i przechowujcie w butelkach w ciemnym miejscu. Im dłużej będzie leżakować, tym lepszy uzyska smak.

Z winogron

Składniki zawarte w winogronach chronią organizm przed rakiem, chorobami oczu, układu krążenia. Dodatkowo zwalczają wolne rodniki i usprawniają pracę naczyń krwionośnych. Ponadto w winogronach znajdziecie potas oraz mnóstwo innych witamin czy minerałów.

Co kupić?

  • 1 kg dowolnych winogron
  • 750 ml wódki
  • 400 g cukru

Przygotowanie:

Winogrona umyjcie i oderwijcie ogonki. Następnie zalejcie je w słoiku wódką i odstawcie w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie przelejcie alkohol do innego słoika, a winogrona zasypcie cukrem. Codziennie potrząsajcie nimi, do momentu aż cukier się rozpuści. Może to zająć do tygodnia. Wtedy dolejcie odstawiony wcześniej alkohol  i całość wymieszajcie. Po tym przefiltrujcie nalewkę i przelejcie do wybranych butelek. Teraz musicie poczekać 3 miesiące, aby była gotowa do degustacji.

Z pigwy

Co kupić?

  • 1 litr wódki
  • 1 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Pigwę umyjcie oraz pozbądźcie się gniazda. Następnie pokrójcie ją na kawałki i całość zasypcie cukrem. Odstawcie na trzy dni. Po tym czasie dodajcie wódkę i odczekajcie miesiąc. Pamiętajcie, aby co kilka dni potrząsać naczyniem. Na końcu odcedźcie nalewkę i przelejcie do butelek. Optymalny czas leżakowania wynosi 5 miesięcy.

Przeciwwskazania

Jak już wiecie domowe nalewki posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jednak koniecznie trzeba zachować umiar w ich przyjmowaniu. Nie wolno pić więcej niż 50 ml nalewki na dobę. W przeciwnym razie zamiast leczyć, będzie zwiększać symptomy chorób lub nawet przyczyni się to do powstania nowych. Nadmiar etanolu w diecie może doprowadzić do uzależnienia, uszkodzenia nerek, wątroby oraz wielu innych organów. Ponadto, jest to realne zagrożenie dla osób z cukrzycą czy wrzodami. Pamiętajcie więc, aby korzystać z dobrodziejstw nalewek z umiarem oraz rozsądkiem.

 

zobacz również:

Rozgrzewające nalewki na jesienne wieczory

Ziołowe nalewki domowe najzdrowsze – różne przepisy!

Domowe nalewki – 5 przepisów

Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców