Najpopularniejsze pytania dotyczące diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna należy do diet, które cieszą się największym zainteresowaniem wśród osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów i zadbać o swoje zdrowie. W ostatnim roku popularność tej diety sprawiła, że dziesiątki firm cateringowych i setki dietetyków w Polsce oferują swoim klientom dietę keto. Można śmiało powiedzieć, że najprawdopodobniej każdy zna lub ma w swoim otoczeniu przynajmniej jedną osobę, która stosowała, stosuje lub zastanawia się nad stosowaniem diety ketogenicznej. Wraz z rosnącym zainteresowaniem tematem keto diety pojawia się coraz więcej pytań o dietę ketogeniczną. Postanowiliśmy wybrać najpopularniejsze z nich i udzielić odpowiedzi, które być może rozwieją wątpliwości i pozwolą podjąć decyzję czy dieta ketogeniczna to odpowiedni wybór.
Na czym polega keto dieta?
Dieta keto opiera się o spożywanie wysokiej jakości tłuszczów, które powinny stanowić 70-75% makro składników. Jednocześnie należy zminimalizować poziom spożycia węglowodanów do 5% i powinny być to węglowodany pochodzące wyłącznie z niskowęglowodanowych warzyw i niskowęglowodanowych owoców. Uzupełnieniem składników makro jest 20-25% białka.
Ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów wpływa na przestawienie się organizmu w stan, w którym zaczyna on pobierać energię z tłuszczu – tego, którego dostarczamy w pokarmach i tego, który przez dłuższy czas gromadziliśmy w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu chudniemy, a wyniki naszych badań znacząco się poprawiają.
Niezbędną ilość węglowodanów, której organizm potrzebuje, jest w stanie samodzielnie wyprodukować, dlatego nie ma potrzeby, aby dostarczać ich w pokarmach. Ich nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej podskórnej i wokół organów wewnętrznych.
Więcej informacji znajdziesz TUTAJ.
Czy dieta ketogeniczna jest bezpieczna?
Stosowanie keto diety pod okiem doświadczonego dietetyka jest całkowicie bezpieczne. Do grona osób, które powinny zasięgnąć wcześniejszej porady lekarza należą:
- osoby przyjmujące leki na cukrzycę
- osoby przyjmujące leki na nadciśnienie
- kobiety karmiące piersią
Korzystanie z pomocy specjalistów ketogenicznych pomaga uniknąć błędów czy ograniczyć skutki uboczne adaptacji ketogenicznej (np. bóle głowy, uczucie osłabienia itp.).
Jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi adaptacji do diety ketogenicznej?
Keto adaptacja trwa od kilku dni do kilku tygodni. To sprawa bardzo indywidualna. Gdy organizm przestawia się na nowe warunki działania – może się buntować i przejawiać ten sprzeciw bólami głowy, uczuciem osłabienia, częstszymi wizytami w toalecie, skurczami mięśni, uczuciem otępienia. Skutki uboczne adaptacji ketogenicznej nazywane są grypą ketonową.
Aby zminimalizować wymienione nieprzyjemności warto każdego dnia wypijać 2 szklanki tłustego, dobrze posolonego rosołu. Rosół gotowany na tłustych mięsach i kościach różnych gatunków to prawdziwa bomba minerałów i witamin. Polecamy sól himalajską lub celtycką.
Koniecznie należy pić dużo wody, nawet 3 litry na dobę. Dzięki temu nie tylko zadbamy o brak odwodnienia, ale również zminimalizujemy uczucie głodu, które może pojawić się na początku adaptacji.
Bardzo ważny jest także sen. Dbając o prawidłową ilość snu dbamy o swój organizm i łatwiej nam stawić czoła wyzwaniu, jakim jest przestawienie organizmu z energii pochodzącej z węglowodanów na energię pochodzącą z tłuszczu.
Czy na diecie ketogenicznej można pić alkohol?
Tak, o ile jest to alkohol niskowęglowodanowy i o ile spożywany jest w rozsądnych ilościach. Zaleca się również rezygnację ze spożywania alkoholu przez pierwsze 3 miesiące stosowania nowych zasad żywieniowych, by osiągnąć dużo lepsze efekty.
Alkohole, które mogą być spożywane na keto diecie to czysta wódka (popijana wodą z cytryną), gin, tequila, wino, szampan.
Jakie efekty można osiągnąć korzystając z ketogenicznego żywienia?
Najszybciej da się zauważyć spadek wagi ciała i zmniejszenie się obwodów, zwłaszcza w okolicy ud, bioder i brzucha. Już po kilku dniach stosowania ketogenicznego sposobu żywienia zbędne kilogramy spadają i przynoszą satysfakcję.
Dzięki zastąpieniu cukrów tłuszczami możliwe jest cofnięcie insulinooporności i cukrzycy typu 2. Osoby zmagające się z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby również zauważają znaczną poprawę, a po kilku miesiącach pozbywają się problemu. Ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi ulegają obniżeniu. Poziom energii wzrasta, poprawia się koncentracja i praca mózgu.
Obniża się poziom „złego” cholesterolu LDL. Znika uczucie głodu i chęć na słodycze czy inne postaci węglowodanów. Obniża się również poziom trójglicerydów we krwi.
Na czym polega i w czym pomaga post przerywany?
To okresowe, celowe, w pełni świadome i zamierzone powstrzymywanie się od spożywania posiłków. Nie jest więc to głodówka!
Klasyczne warianty postu przerywanego to 16:8 i 20:4, czyli 16 lub 20 godzin postu i 8 lub 4 godziny tzw. okna żywieniowego, podczas którego można zjeść jeden duży lub dwa czy trzy mniejsze posiłki spełniające założenia diety ketogenicznej.
Dzięki stosowaniu postu przerywanego znacząco zwiększa się efekty w postaci spadku wagi. Co więcej, post przerywany aktywuje oczyszczanie komórkowe przez stymulowanie autofagii.
Post przerywany korzystnie wpływa na poziom energii, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi czy na zdecydowanie szybsze zaadaptowanie się do nowego stylu życia opartego o zasady diety keto.
Aby dowiedzieć się więcej o diecie ketogenicznej warto zapoznać się z informacjami dostępnymi na stronie KetoDietetyk.pl, która przybliża keto dietę osobom początkującym i prezentuje przykładowe posiłki, które można jeść i zdrowo chudnąć bez wielkiego wysiłku.