Papryka faszerowana kurczakiem i warzywami

14 sierpnia 2013, dodał: monia1598741
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 1 porcję:

– 1 papryka

– mały kawałeczek papryczki chilli

– mały kawałek cukinii

– 1 mała marchewka

– kawałeczek selera

– 2-3 fasolki szparagowe

– 1 mała cebula

– świerze listki bazyli i oregano

– natka pietruszki

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– ok. 50 g piersi z kurczaka

– 1 jajko

– sól do smaku

 

PS.: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D

 

Przygotowanie:

Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszytskie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic inngo jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy „przykrywkę” papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubecza) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła :D

 

file1376476972