Papryka faszerowana kurczakiem i warzywami
Składniki na 1 porcję:
– 1 papryka
– mały kawałeczek papryczki chilli
– mały kawałek cukinii
– 1 mała marchewka
– kawałeczek selera
– 2-3 fasolki szparagowe
– 1 mała cebula
– świerze listki bazyli i oregano
– natka pietruszki
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– ok. 50 g piersi z kurczaka
– 1 jajko
– sól do smaku
PS.: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D
Przygotowanie:
Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszytskie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic inngo jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy „przykrywkę” papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubecza) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła :D