Papryka faszerowana kurczakiem i warzywami

14 sierpnia 2013, dodał: monia1598741
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 1 porcję:

– 1 papryka

– mały kawałeczek papryczki chilli

– mały kawałek cukinii

– 1 mała marchewka

– kawałeczek selera

– 2-3 fasolki szparagowe

– 1 mała cebula

– świerze listki bazyli i oregano

– natka pietruszki

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– ok. 50 g piersi z kurczaka

– 1 jajko

– sól do smaku

 

PS.: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D

 

Przygotowanie:

Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszytskie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic inngo jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy „przykrywkę” papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubecza) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła :D

 

file1376476972



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...