Nadziewane chlebki pieczone na grillu
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi – SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki chlebowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Nadzienie:
- 70 g sera fromage o smaku czosnkowym
- 4-5 suszonym pomidorów
- 4 czarne oliwki
- łyżka kaparów
- Sos:
- 2 łyżki buraczków ze słoika
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi – PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ciepłe mleko oraz wodę i energicznie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Przy obecnej pogodzie ciasto wyrośnie na słońcu w 30 minut. Pomidory, oliwki i kapary pokroić drobno i rozetrzeć z serkiem fromage. Podzielić farsz na 8 części. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części formować kulkę, rozpłaszczyć rękoma i nałożyć porcję farszu. Zawinąć brzegi ciasta do środka i uformować płaski placek. Za pomocą pędzelka smarować jedną stronę placka oliwą i układać na grillu. Piec kilka minut – do mocnego zarumienienia. Następnie smarować drugą stronę i przekładać na ponowne kilka minut. Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie wymieszać. Placki doskonale smakują jako dodatek, jak i samodzielne danie. Świetne są również na zimno.