Nadziewane chlebki pieczone na grillu

10 czerwca 2014, dodał: Darmiona
Artykuł zewnętrzny

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi – SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki chlebowej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Nadzienie:
  • 70 g sera fromage o smaku czosnkowym
  • 4-5 suszonym pomidorów
  • 4 czarne oliwki
  • łyżka kaparów
  • Sos:
  • 2 łyżki buraczków ze słoika
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Chlebki z grilla nadziane pomidorami suszonymi – PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ciepłe mleko oraz wodę i energicznie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Przy obecnej pogodzie ciasto wyrośnie na słońcu w 30 minut. Pomidory, oliwki i kapary pokroić drobno i rozetrzeć z serkiem fromage. Podzielić farsz na 8 części. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części formować kulkę, rozpłaszczyć rękoma i nałożyć porcję farszu. Zawinąć brzegi ciasta do środka i uformować płaski placek. Za pomocą pędzelka smarować jedną stronę placka oliwą i układać na grillu. Piec kilka minut – do mocnego zarumienienia. Następnie smarować drugą stronę i przekładać na ponowne kilka minut. Sos: do jogurtu dodać buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, dokładnie wymieszać. Placki doskonale smakują jako dodatek, jak i samodzielne danie. Świetne są również na zimno.