Nadziewane bakłażany ryżem
składniki:
bakłażany
100 g ryżu białego długoziarnistego
2 cebule
2 ząbki czosnku
czerwona i żółta papryka
suszona ostra papryczka chili
3 pomidory
szklanka bulionu warzywnego
oliwa lub olej
sól, pieprz,oregano,słodka mielona papryka,cukier do smaku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut, opłukać i osuszyć. Część miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić pokroić na małe kawałki .Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki , odrzucając pestki. I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.