Nadziewane bakłażany ryżem

30 sierpnia 2013, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

składniki:

bakłażany
100 g ryżu białego długoziarnistego
2 cebule
2 ząbki czosnku
czerwona i żółta papryka
suszona ostra papryczka chili
3 pomidory
szklanka bulionu warzywnego
oliwa lub olej
sól, pieprz,oregano,słodka mielona papryka,cukier do smaku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut, opłukać i osuszyć. Część miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić pokroić na małe kawałki .Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki , odrzucając pestki. I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż, natkę  pietruszki, przyprawić do smaku. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach.  Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.

 

file1377880465



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...