Nadziewane bakłażany ryżem

30 sierpnia 2013,
dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny

składniki:

bakłażany
100 g ryżu białego długoziarnistego
2 cebule
2 ząbki czosnku
czerwona i żółta papryka
suszona ostra papryczka chili
3 pomidory
szklanka bulionu warzywnego
oliwa lub olej
sól, pieprz,oregano,słodka mielona papryka,cukier do smaku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut, opłukać i osuszyć. Część miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić pokroić na małe kawałki .Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki , odrzucając pestki. I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż, natkę  pietruszki, przyprawić do smaku. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach.  Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.

 

file1377880465



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...