Nadciśnienie tętnicze – produkty zakazane i zalecane

23 kwietnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Istotnym uzupełnieniem leczenia nadciśnienia tętniczego jest odpowiednio dobrana dieta. Jak powinniśmy się odżywiać jeśli dotyczy nas to schorzenie? Wraz z ekspertem programu „Zdrowa ONA” sprawdzamy, jakich produktów należy unikać, a jakie są zalecane.

Produkty zakazane przy nadciśnieniu tętniczym:

Jak w każdej chorobie, również w nadciśnieniu tętniczym można wymienić produkty, których powinniśmy unikać, bądź całkowicie wyeliminować z diety. Nie oznacza to jednak, że dieta musi być restrykcyjna. Ważne jest, by nasze codzienne posiłki były zgodne z zasadami zdrowego odżywiania, których powinien przestrzegać każdy z nas. Co zatem nie powinno znaleźć się w naszym koszyku?

sol

Sól – nie bez przyczyny to właśnie sól otwiera „czarną listę” produktów, których powinniśmy sobie odmówić, chcąc dbać o ciśnienie tętnicze. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca ograniczenie spożycia soli do 5-6 g  na dobę, co daje nam w przybliżeniu łyżeczkę dziennie. Warto zrezygnować z kupna tej przyprawy, ponieważ pozostałe produkty, bez których nie jesteśmy się w stanie obejść, zawierają już ten pierwiastek, np. pieczywo, które zawiera bardzo dużą ilość soli. Co więcej, dietetycy zwracają uwagę na to, że bardzo szybko nasz organizm przyzwyczaja się do nowych, pozbawionych soli smaków. Postarajmy się zatem powstrzymać od solenia warzyw na kanapce czy dosalania gotującego się makaronu, bądź ryżu. Pamiętajmy ponadto o czytaniu etykiet produktów, które wkładamy do koszyka. Obecnie na opakowaniach wielu produktów spożywczych podana jest zwartość soli – warto więc ją sprawdzać robiąc zakupy.

www

Alkohol – Chcąc utrzymać ciśnienie tętnicze krwi na właściwym poziomie, powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie alkoholu. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego wskazują, że jeśli wyeliminowanie alkoholu nie jest konieczne, dzienne spożycie u mężczyzn należy ograniczyć do 20-30 g, a u kobiet do 10-20 g w przeliczeniu na czysty etanol. Co kryje się pod tymi liczbami? 10 g etanolu zawarte jest w 250 ml piwa, 100 ml wina i 25 g wódki.

Butter curl on a wooden spoon

Produkty zawierające duże ilości cholesterolu – Cholesterol znajduje się przede wszystkim w maśle, tłustych mięsach, serach, twarogu oraz mleku. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny znacznie ograniczyć spożycie cholesterolu zawartego szczególnie  w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Po prostu trzeba poświęcić więcej czasu na przeczytanie informacji odnośnie ilości zawartego w nich tłuszczu. Na przykład zamiast tłustego twarogu możemy wybrać chudy, a zamiast oleju oliwę z oliwek. W sklepach dostępna jest cała gama produktów, których producenci nastawieni są na osoby, które powinny unikać cholesterolu.

 

Produkty zalecane w nadciśnieniu tętniczym

brok
Warzywa i owoce – odgrywają niezwykle istotną rolę w każdej diecie. Wartości odżywcze, które posiadają, wpływają na cały organizm. W przypadku nadciśnienia tętniczego ich spożycie pozwala zachować właściwą masę ciała. Poza tym owoce bogate w witaminę C mają w pewnym stopniu działanie moczopędne, dzięki czemu wydalenie sodu z organizmu odbywa się dużo sprawniej. Doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi są brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, a wśród owoców szczególnie banany, brzoskwinie i jabłka.

rtyba
Ryby – choć zawarty w nich tłuszcz omega-3 kojarzony jest z korzystnym wpływem na czynności układu krążenia, ryby są także doskonałą alternatywą dla pokarmów zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Dla osób z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki.

kkk
Produkty bogate w błonnik – błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego. W leczeniu nadciśnienia tętniczego wpływa na zmniejszenie wchłaniania cholesterolu, którego przecież powinniśmy się wystrzegać oraz przyśpiesza przemianę materii, umożliwiając lepszą kontrolę masy ciała. Znajdziemy go przede wszystkim w ciemnym pieczywie, kaszach, otrębach i płatkach kukurydzianych.
Warto również zapamiętać, że niektóre produkty powszechnie uznawane za używki, tak jak np. kawa czy herbata, nie wpływają negatywnie na stan zdrowia osoby cierpiącej na nadciśnienie tętnicze.

herbata
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz dodajeUżywki to pojęcie, które należy podzielić na dwa rodzaje – na te, które wpływają na ciśnienie tętnicze, nasilając je i na te, których wpływu na ciśnienie nie udowodniono. Papierosy i alkohol zdecydowanie nasilają ciężkość nadciśnienia tętniczego, ale również wpływają na jego powstanie. Nawet jednorazowe wypalenie papierosa powoduje istotny, duży wzrost ciśnienia. Z kolei inne używki, jak na przykład kawa czy mocna herbata wypita w różnych ilościach czy postaciach z reguły nie powodują wzrostu ciśnienia tętniczego. Nie mamy dowodów na to, że sprzyjają one rozwojowi choroby.

Zagrożenia związane z nieleczeniem nadciśnienia tętniczego

Bagatelizowanie objawów, niezdrowa dieta, używki – wszystkie te elementy przyczyniają się do wzrostu ryzyka powikłań nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie uszkodzenia innych niezwykle ważnych dla ludzkiego organizmu organów, takich jak:

Mózg – nadciśnienie powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych, a następnie wzrost ryzyka udaru mózgu. Może zwiększyć ryzyko lub przyspieszyć rozwój demencji w wieku starszym.
Serce – wspomniany już wcześniej przerost mięśnia sercowego, wzrost ryzyka miażdżycy i niewydolności serca oraz zawału.
Naczynia krwionośne – spadek elastyczności naczyń krwionośnych, a jednocześnie większe prawdopodobieństwo rozwarstwienia aorty.
Nerki – jedno z najczęstszych powikłań, które wiąże się z uszkodzeniem kłębuszków nerkowych filtrujących krew i postępującą niewydolnością nerek. Może to nawet oznaczać konieczność leczenia nerkozastępczego
Oczy – zwężenie lub uszkodzenie naczyń siatkówki (tzw. retinopatia nadciśnieniowa), a w konsekwencji pogorszenie wzroku.
Pod wpływem wysokiego ciśnienia dochodzi do niekorzystnych zmian w ich budowie, a następnie do pogorszenia ich funkcjonowania. Tempo i stopień rozwoju tych zmian zależy od wysokości ciśnienia, czasu trwania choroby, powiązania z innymi już istniejącymi problemami zdrowotnymi, ale również od stosowania się do zaleceń lekarskich. Jako osoba, która na co dzień zajmuje się leczeniem pacjentów z nadciśnieniem tętniczym muszę podkreślić, że przestrzeganie określonych zasad i przyjmowanie leków, jeżeli jest to konieczne, w znacznym stopniu opóźnia rozwój choroby, a w przypadku zmian w układzie sercowo-naczyniowym, może je wręcz odwrócić – mówi prof. Januszewicz.

 

zobacz również:

Dobroczynne właściwości orzechów włoskich

Sok aloesowy na jelita i wątrobę

Oczyszczanie organizmu na wiosnę

Domowe sposoby – na zapalenie pęcherza