Wiosna to świetny czas aby o sobie zadbać. Zbędne kilogramy po zimie warto zrzucać zdrową dietą, która dodatkowo wzmocni nasz organizm i pomoże w przejściu tzw. przesilenia wiosennego. Mam dla Was kilka propozycji na koktajle, które warto wykorzystać do drugiego śniadania czy podwieczorku zamiast popularnych przekąsek. W części pierwszej zaprezentuję koktajle warzywne.
Część osób bardzo sceptycznie podchodzi do koktajli warzywnych, a to właśnie one są bombą witaminową. Smak można poprawić dodając jogurt czy mieszając warzywa z owocami. Ważne jest to aby smakowało i aby miksować fantazyjnie wszystko co mamy pod ręką !
Koktajl pomidorowy
Składniki:
– 1 litr gęstego soku z pomidorów
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 pokrojona cebula
– pęczek drobno posiekanego koperku
– szczypta soli i pieprzu
– pół łyżeczki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Pokrój, wymieszaj i zmiksuj wszystkie składniki. Na koniec dopraw do smaku.
Koktajl buraczano-czosnkowy
Składniki:
– 2 starte buraki ćwikłowe
– 1 starty seler
– 3 ząbki czosnku
– 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka startego chrzanu
– szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki, dopraw i rozcieńcz odrobiną wody niegazowanej.
Koktajl warzywny
Składniki:
– 100 ml soku pomidorowego
– 2 średnie ogórki
– 1 łyżeczka bazylii
– 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Pokrój drobno ogórki i zmiksuj je z bazylią. Powstały napój zmieszaj ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i sokiem pomidorowym.
Koktajl zielony
Składniki:
– 3 marchewki
– 3 liście jarmurza
– 2 selery
– rzepa
– kilka liści szpinaku
– pół kapusty
– pół pietruszki
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie i dodać wody.
Sok z pietruszki
Składniki:
– pietruszka, cała natka
– 1 cytryna
– 1 łyżeczka miodu
– woda
– mięta lub ogórek
Przygotowanie:
Z pietruszki oberwij listki i wrzuć do naczynia miksującego, dodaj 3 łyżki wody i miksuj. Następnie przecedź przez sitko, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu. Pij schłodzony z listkiem mięty lub ogórkiem.
Warzywny szejk
Składniki:
– 175 g marchewki
– 100 g selera
– 100 g szpinaku
– 100 g sałaty
– 25 g pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki myjemy dokładnie, suszymy i wrzucamy do wyciskarki. Wyciskamy sok. Na koniec dodajemy natkę z pietruszki i pijemy. Ten sok rewelacyjnie oczyszcza i zapobiega odkladaniu się toksyn. Zarówno marchew, sałata i szpinak jak i seler wspomagają regenerację wątroby i układu limfatycznego. Wspomagają dodatkowo trawienie. Natka pietruszki to bomba witaminy C, naturalnego antyoksydantu.
Sok z kapusty
Składniki:
– główka kapusty
Przygotowanie:
Główkę kapusty myjemy i ćwiartujemy, po czym przepuszczamy ją przez sokowirówkę. Sok przelewamy do szczelnego naczynia i trzymamy w lodówce. Pijemy 2 szklanki dziennie przez tydzień. Sok z kapusty jest doskonały na detoks wątroby oraz jelita.
Dietetyk Sandra K.