Naczynie żaroodporne Grill&Drop Termisil – opinia

7 października 2013,
dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

file1381153235

Brakowało mi niedużego naczynia do zapiekania dla 1-2 osób np. do frittaty, deseru czy zapiekanki. Okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności 2,4l. idealnie się do tego nadaje. A gdy chcemy upiec mięso w większej ilości, również nie będzie z tym problemu.

 

Jak czytamy na stronie firmy Termisil

„Zastosowany w produkcie system Grill&Drop wymusza obieg pary wodnej i aromatu, co sprawia że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne.

Szklane ryfle na dnie pojemnika, zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Szkło borokrzemoweTermisil, z jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C). Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów.”

Naczynie jest uniwersalne: można w nim łatwo przyrządzić potrawę w piekarniku, jak również podać ją na stół, przechować w lodówce, czy odgrzać w mikrofalówce. Dzięki przezroczystym ściankom możemy obserwować cały proces pieczenia. Zgodnie z obietnicą producenta po umyciu w zmywarce szkło nie zmatowiało.

Naczynie jest idealne zarówno do przygotowywania potraw dla dwojga, jak i do większych porcji zapiekanek czy mięs. Polecam.

 

Naczynie żaroodporne Grill&Drop miałam możliwość przetestować dzięki TERMISIL Huta Szkła Wołomin, za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.

 

Naczynie wykorzystałam do przygotowania Gruszek zapiekanych w koglu-moglu

Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki. Deser jest smaczny i słodki, choć brakowało mi w nim czegoś kwaskowatego dla przełamania smaku. Przepis z książki „Lato w kuchni pięciu przemian” z drobnymi modyfikacjami. 

  • 1/2 litra wrzątku
  • 3 twarde gruszki 
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (polecam dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (nie dodałam)
  • ziarenka z kawałka łaski wanilii (dałam olejek waniliowy)
  • 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych (dodałam zmielone migdały)

Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do wrzątku i blanszować je przez 1 minutę. Następnie odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Białko ubić z cukrem na pianę, pojedynczo dodać żółtka, następnie cynamon i wanilię, alkohol i sól. Ubijać jeszcze przez chwilę. Przygotowanym koglem-moglem zalać gruszki i posypać bakaliami.

 

 Testowała:

Aga – Staram się gotować szybko i zdrowo. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Efekty można zobaczyć na moim blogu kulinarnym Posiada Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.