Naczynie żaroodporne Grill&Drop Termisil – opinia

7 października 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

file1381153235

Brakowało mi niedużego naczynia do zapiekania dla 1-2 osób np. do frittaty, deseru czy zapiekanki. Okrągłe naczynie żaroodporne o pojemności 2,4l. idealnie się do tego nadaje. A gdy chcemy upiec mięso w większej ilości, również nie będzie z tym problemu.

 

Jak czytamy na stronie firmy Termisil

„Zastosowany w produkcie system Grill&Drop wymusza obieg pary wodnej i aromatu, co sprawia że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne.

Szklane ryfle na dnie pojemnika, zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Szkło borokrzemoweTermisil, z jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C). Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów.”

Naczynie jest uniwersalne: można w nim łatwo przyrządzić potrawę w piekarniku, jak również podać ją na stół, przechować w lodówce, czy odgrzać w mikrofalówce. Dzięki przezroczystym ściankom możemy obserwować cały proces pieczenia. Zgodnie z obietnicą producenta po umyciu w zmywarce szkło nie zmatowiało.

Naczynie jest idealne zarówno do przygotowywania potraw dla dwojga, jak i do większych porcji zapiekanek czy mięs. Polecam.

 

Naczynie żaroodporne Grill&Drop miałam możliwość przetestować dzięki TERMISIL Huta Szkła Wołomin, za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie.

 

Naczynie wykorzystałam do przygotowania Gruszek zapiekanych w koglu-moglu

Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki. Deser jest smaczny i słodki, choć brakowało mi w nim czegoś kwaskowatego dla przełamania smaku. Przepis z książki „Lato w kuchni pięciu przemian” z drobnymi modyfikacjami. 

  • 1/2 litra wrzątku
  • 3 twarde gruszki 
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (polecam dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (nie dodałam)
  • ziarenka z kawałka łaski wanilii (dałam olejek waniliowy)
  • 2 łyżeczki nalewki z orzechów lub 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych (dodałam zmielone migdały)

Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do wrzątku i blanszować je przez 1 minutę. Następnie odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Białko ubić z cukrem na pianę, pojedynczo dodać żółtka, następnie cynamon i wanilię, alkohol i sól. Ubijać jeszcze przez chwilę. Przygotowanym koglem-moglem zalać gruszki i posypać bakaliami.

 

 Testowała:

Aga – Staram się gotować szybko i zdrowo. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Efekty można zobaczyć na moim blogu kulinarnym Posiada Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/