Na zimowe wieczory… cynamon indonezyjski

18 lutego 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

cynamon indonezyjskiNa zimowe wieczory… cynamon mielony indonezyjski

Jakże mdłe byłyby desery, ciasta, pierniki, konfitury, kompoty, marynaty, poncze i nalewki gdyby nie lekko słodkawa przyprawa korzenna o bardzo głębokim, intensywnym i przyjemnym zapachu. Cynamon, szczególnie
ten z Indonezji, sprawia, że szarlotki i inne smakołyki cieszą się ciągle niezwykłym powodzeniem. Przekonaj się czemu z cynamonem indonezyjskim Prymat.

Waga: 15g
Sugerowana cena detaliczna: 1,70 zł

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym i bitą śmietaną

2 kg jabłek, 300 gram cukru, cynamon mielony Prymat do smaku, 300 gram rodzynek
ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 450, 400 ml wody, szczypta soli, 150 gram oleju, masło, bułka tarta Prymat

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół a następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon mielony Prymat i rodzynki, dokładnie wymieszać. Wszystkie fotoskładniki ciasta dokładnie wymieszać i wyrobić do uzyskania jednolitej masy a następnie posmarować olejem i odstawić na około 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), az będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą Prymat. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze 200 stopni C)
Strudel jabłkowy można podawać na zimno lub gorąco z sosem waniliowym i bitą śmietaną.