mus z wędzonego łososia z owocami morza

Avatar photo
24 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g wędzonego łososia norweskiego
100 g marynowanych małży
100 g paluszków krabowych
100 g marynowanych krewetek koktajlowych
100 g blanszowanych liści szpinaku
100 g masła
4 płatki żelatyny
Sól
Biały pieprz Prymat
Sok z cytryny do smaku
200 g plastrów wędzonego łososia do wyłożenia formy

Konfitura:

3 pokrojone w wiórki czerwone cebule
2 pokrojone w wiórki szalotki
2 łyżki masła
3 łyżki konfitury z róży
100 ml czerwonego wina
2 łyżki rodzynek sułtańskich
50 ml koniaku
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego kremu balsamico
Sól
Czarny pieprz Prymat
Chili Prymat do smaku

Do dekoracji:

1 limonka
4 gałązki koperku
8 gałązek szczypiorku
4 roszponki

Wędzonego łososia norweskiego zmiksować, aby otrzymać jednolitą masę, dodać masło oraz namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę z łososia połączyć z owocami morza i przełożyć do formy wyłożonej plastikową folią i plastrami wędzonego łososia norweskiego. Aby uzyskać ciekawszy wygląd, należy dodać do masy łososiowej zblanszowane liście szpinaku. Tak przygotowane terrine odstawić do lodówki na około 4 godziny.
Posiekaną szalotkę i czerwoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać wino, koniak, miód, rodzynki oraz krem balsamico. Całość dusić do momentu uzyskania konsystencji powideł, a następnie dodać konfiturę różaną i doprawić do smaku.
Terrine z łososia pokroić w dowolny kształt i podawać z aromatyczną konfiturą z cebuli i róży.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?