Mus z truskawek

5 września 2011, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Potrzebne składniki

50 dag truskawek
pół szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki posiekanych orzechów
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

Żelatynę moczyć przez 10 minut w 2 łyżkach wody. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 10 truskawek zostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez sito. Zagotować mleko i nieco przestudzić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, energicznie mieszając. Do żelatyny dodać kilka łyżek gorącej wody, a gdy się rozpuści, wlać ją do gorącego mleka, wymieszać. Masę mleczno-jajeczną, zagęszczoną żelatyną, ubijać, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Ubić śmietanę, kilka łyżek przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszać ostrożnie z przecierem truskawkowym, kremem mleczno-jajecznym oraz pianą z białek.
Przełożyć do ładnej szklanej miseczki i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, udekorować truskawkami, rozetkami bitej śmietany… 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...