Mus z truskawek
Potrzebne składniki
50 dag truskawek
pół szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki posiekanych orzechów
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
Żelatynę moczyć przez 10 minut w 2 łyżkach wody. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 10 truskawek zostawić do dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez sito. Zagotować mleko i nieco przestudzić. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mleka, energicznie mieszając. Do żelatyny dodać kilka łyżek gorącej wody, a gdy się rozpuści, wlać ją do gorącego mleka, wymieszać. Masę mleczno-jajeczną, zagęszczoną żelatyną, ubijać, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Ubić śmietanę, kilka łyżek przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszać ostrożnie z przecierem truskawkowym, kremem mleczno-jajecznym oraz pianą z białek.
Przełożyć do ładnej szklanej miseczki i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, udekorować truskawkami, rozetkami bitej śmietany…