Mus czekoladowy z biszkoptami

16 lutego 2011,
dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

składniki:

250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła

Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( Naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )

W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.

Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.

Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki.

file1259394970



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...