Mus czekoladowy na bazie kawy
Składniki:
jaja – 5 szt
cukier – 1/2 szkl.
kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka
czekolada mleczna – 1 tabliczka
czekolada gorzka – 1 tabliczka
śmietana 30% – 1 szklanka
cukier puder – 2 łyżeczki
cukier wanilinowy – 1/2 łyżeczki
kilka łuskanych orzechów lub prażonych migdałów – do przybrania.
Wykonanie:
Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z 1/2 szklanki cukru. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę (/1/4 czekolady gorzkiej możemy odłożyć do dekoracji) i wymieszać z kawą. Połączyć czekoladę z żółtkami – wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy, delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków – tak przygotowany mus wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
Śmietanę ubić, dodać 2 łyżeczki cukru pudru oraz cukier wanilinowy i przed podaniem mus udekorować śmietaną wyciskając ją fantazyjnie szprycą do ciasta. Gotowy deser udekorować orzechami lub migdałami i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego!