Mus czekoladowy na bazie kawy

10 października 2022, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

mus czekoladowy na bazie kawy

 

Składniki:

jaja – 5 szt

cukier – 1/2 szkl.

kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka

masło – 1 łyżka

czekolada mleczna – 1 tabliczka

czekolada gorzka – 1 tabliczka

śmietana 30% – 1 szklanka

cukier puder – 2 łyżeczki

cukier wanilinowy – 1/2 łyżeczki

kilka łuskanych orzechów lub prażonych migdałów – do przybrania.

Wykonanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z 1/2 szklanki cukru. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę  (/1/4 czekolady gorzkiej możemy odłożyć do dekoracji) i wymieszać z kawą. Połączyć czekoladę z żółtkami – wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy, delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków – tak przygotowany mus wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

Śmietanę ubić, dodać 2 łyżeczki cukru pudru oraz cukier wanilinowy i przed podaniem mus udekorować śmietaną wyciskając ją fantazyjnie szprycą do ciasta. Gotowy deser udekorować orzechami lub migdałami i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!