Mus czekoladowy na bazie kawy

10 października 2022,
dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

mus czekoladowy na bazie kawy

 

Składniki:

jaja – 5 szt

cukier – 1/2 szkl.

kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka

masło – 1 łyżka

czekolada mleczna – 1 tabliczka

czekolada gorzka – 1 tabliczka

śmietana 30% – 1 szklanka

cukier puder – 2 łyżeczki

cukier wanilinowy – 1/2 łyżeczki

kilka łuskanych orzechów lub prażonych migdałów – do przybrania.

Wykonanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z 1/2 szklanki cukru. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę  (/1/4 czekolady gorzkiej możemy odłożyć do dekoracji) i wymieszać z kawą. Połączyć czekoladę z żółtkami – wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy, delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków – tak przygotowany mus wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

Śmietanę ubić, dodać 2 łyżeczki cukru pudru oraz cukier wanilinowy i przed podaniem mus udekorować śmietaną wyciskając ją fantazyjnie szprycą do ciasta. Gotowy deser udekorować orzechami lub migdałami i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....